Google mora na sud zbog praćenja korisnika u „incognito“ načinu rada

Od Googlea se zahtjeva najmanje pet milijardi dolara zbog tajnog praćenja informacija o pretraživanju korisnika u anonimnom načinu rada

Matej Markovinović ponedjeljak, 15. ožujka 2021. u 19:38

Presuđeno je da se Google mora suočiti s tužbom koja tvrdi da tajno prikuplja podatke od svojih korisnika, čak i kada koriste privatni način rada, prenosi Bloomberg.

Prema izvještaju Reutersa, troje je korisnika podnijelo žalbu prošloga lipnja u kojoj se navodi da Google ima sveobuhvatan posao praćenja podataka te da se ono nastavlja čak i ako korisnici poduzmu mjere da bi zaštitili svoje podatke. Navedenom se tužbom zahtjeva od Googlea najmanje pet milijardi dolara.

Google se, kako piše u sudskim spisima, brani tvrdeći da su jasno objasnili korisnicima da „Incognito“ ne znači „nevidljivo“ te da njihova aktivnost može biti vidljiva svim web lokacijama koje su posjećene i bilo kojim analitičkim ili oglasnim uslugama. S druge strane, američka okružna sutkinja Lucy Koh, tvrdi u presudi da navedenog objašnjenja jednostavno nema.

Američka će se tvrtka bez sumnje braniti protiv optužbi, a to potvrđuje i Googleov glasnogovornik José Castañeda u izjavi za The Verge.

„Svaki put prilikom otvaranja nove anonimne kartice, istaknuto je da će web stranice moći prikupljati podatke o vašoj aktivnosti pregledavanja“, objašnjava Castañeda dodajući da Chromeov privatni način rada daje korisnicima mogućnost pretraživanja interneta bez pohrane aktivnosti u njihov preglednik ili uređaj.