Kineski studenti tužili Apple jer prodaju iPhone bez punjača

Apple je još 2020. godine s iPhone 12 serijom odlučio prestati 'poklanjati' slušalice i punjač, kako bi, prema njihovim navodima, smanjili štetne emisije ugljika te sačuvali sirovine

Matej Markovinović četvrtak, 28. listopada 2021. u 17:25

Petero je kineskih studenata iz Pekinga i Šangaja, odlučilo tužiti Apple jer uz iPhone 12 ne dolazi punjač. Naime, studentica Xiaofang kupila je iPhone 12 Pro Max te je ostala zapanjena kad je shvatila da USB-C na Lighting kabel koji je priložen uz uređaj, ne odgovara punjačima koji su bili uključeni uz prethodne serije tvrtkinih pametnih telefona.

Iz tog razloga studenti navode da se iPhone 12 ne može puniti kako je zapravo i oglašavano na Appleovoj web stranici, pa zahtijevaju od tvrtke da im plati 100 juana (oko 100 kuna) za kršenje ugovora, da im daju punjač za iPhone 12 Pro Max te da pokriju pravne troškove, prenosi The Vice.

Frustrirana Xiaofang tvrdi da Apple izostavlja standardne zidne punjače kako bi promovirao svoju liniju magnetnih punjača MagSafe, ističući da je tvrtkina odluka motivirana isključivo profitom, a ne spašavanjem okoliša kako oni zapravo kažu.

Nakon što se ovaj slučaj proširio kineskim društvenim mrežama, oglasio se i predstavnik Applea za Shangai Law Journal, navodeći da je sasvim uobičajeno da tvrtke prodaju pametne telefone bez punjača i da pakiranje iPhonea 12 jasno ističe tu praksu.

Međutim, kineski su studenti odgovorili da nekoliko kineskih proizvođača telefona nudi potrošačima na izbor hoće li kupiti paket s ili bez punjača, pa smatraju da bi tako trebao činiti i Apple. Podsjećamo da je Brazilska agencija za zaštitu potrošača Procon-SP, još u ožujku kaznila Apple s 2 milijuna američkih dolara zbog njihove odluke o izbacivanju punjača.