Kraj priče: Gary Bowser ide u zatvor zbog prodavanja modifikacija za Nintendo Switch

Bowserov utjecaj u hakerskoj grupi koja je izrađivala modifikacije za brojne igraće konzole, naposljetku ga je doveo u zatvorsku ćeliju

Matej Markovinović petak, 11. veljače 2022. u 20:53

Gary Bowser, vođa hakerske grupe Team Xecuter koja je svoju popularnost stekla prodajom SX Pro USB-a koji omogućuje da se na Nintendo Switchu pokreću piratske videoigre, osuđen je na 40 mjeseci zatvora.

Prema izvješću Ministarstva pravosuđa SAD-a, Bowser je zaradio svoju kaznu tako što je bio dio hakerske grupe te administrator za njihove web stranice za komunikaciju s kupcima. Zainteresiranih za njihove proizvode bilo je na pretek, jer je Team Xecuter imao raznoliku ponudu modifikacija za Switch, 3DS, NES Classic Edition, PlayStation Classic i Xbox.

„Procjenjuje se da je ova piratska shema prouzročila više od 65 milijuna dolara gubitaka proizvođačima videoigara. Šteta, međutim, ide još dalje. Ovo je naštetilo developerima, ali i malim igraćim studijima, čiji su proizvodi i naporan rad ukradeni“, rekao je američki odvjetnik Nick Brown.

SX Pro USB.
SX Pro USB.

Podsjetimo, Bowser je uhićen 2020. godine u Dominikanskoj Republici te je deportiran u SAD gdje je stavljen u savezni pritvor. Optužen je za piratstvo te je priznao krivnju za dvije kaznene prijave još u listopadu prošle godine, nakon čega mu je naređeno da Nintendu plati 4,5 milijuna dolara odštete.

Taj novac nije jedini koji je Bowser morao „ispljunuti“, pa je tako u prosincu 2021. godine pristao platiti 10 milijuna dolara Nintendu u svrhu rješavanja njihove tužbe.