Crtani majmuni prodani kao NFT za više od 24 milijuna dolara

Kolekcija ilustracija od 101 crteža majmuna jedne američke tehnološke kompanije, nazvana Bored Ape Yacht Club, prodana je putem aukcijske kuće Sotheby's za 24,4 milijuna dolara

Sandro Vrbanus petak, 10. rujna 2021. u 14:40

Manija kupovanja kolekcionarskih non-fungible tokena (NFT-a) za sulude multimilijunske iznose ne jenjava. Najnovija u nizu uspješna prodaja kolekcije ilustracija povezanih s nezamjenjivim tokenima na blockchainu dogodila se ovoga tjedna putem ugledne aukcijske kuće Sotheby's. Ovu kolekciju izradila je američka tehnološka kompanija Yuga Labs, a uključuje ilustracije 10 tisuća različitih majmuna, svaki od kojih je jedinstven po izgledu, odjeći i modnim dodacima.

Postignuta cijena viša od očekivane

Serija ilustracija nazvana je Bored Ape Yacht Club, a 101 izabrani majmun povezan je s ukupno 101 nezamjenjivim tokenom. Kupac, osim ovih tokena, dobiva i mogućnost izraditi još šest tokena koji će predstavljati njegove, jedinstvene "mutante" postojećih ilustracija. Ovi mutanti po nekoj bi imaginarnoj shemi trebali nastati ubrizgavanjem "seruma" trebali promijeniti oblik i tako dodatno povećati vrijednost svojeg NFT-a (ne pokušavajte shvatiti ovo posljednje, teško da će vam uspjeti pronaći racionalno objašnjenje).

Aukcijska kuća objavila je kako je serija od 101 navedenog majmuna bila procijenjena na 12 do 18 milijuna dolara, a u dražbi je postigla cijenu od 24.393.000 dolara.

Majmuni se dosađuju

Ove "majmune koji se dosađuju" Yuga Labs je pokrenuo u travnju ove godine, izradio ih 10 tisuća, a do sada je kroz više prodanih serija na račun njih utržio gotovo 100 milijuna dolara. Zanimljivo, prva aukcija ilustracija iste kompanije, također u kolekciji od 101 komada, putem Sotheby'sa privukla je "samo" 1.835.000 dolara, dok je za najnoviju nepoznati kupac bio spreman dati i preko 13 puta više.

Ova će prodaja zasigurno pridonijeti daljnjem porastu popularnosti NFT-a kao lukrativnog oblika imovine. Samo u prvoj polovici godine u obliku nezamjenjivih je tokena razmijenjeno čak 2,5 milijarde dolara. Najpopularniji su kolekcionarski poput ovih, a slijede ih oni vezani uz sport i umjetnost.