Nastavak drame? Epic dobiva podršku od brojnih država u borbi protiv Applea

Nakon što je Apple uklonio Fortnite iz App Store zbog 'Epic Direct Payment' opcije, Epic je tužio Apple navodeći da se ponašaju monopolistički i protukonkurentno

Matej Markovinović ponedjeljak, 31. siječnja 2022. u 06:00

Višemjesečna i iscrpna sudska parnica između Applea i Epic Gamesa, privela se kraju u rujnu prošle godine. Podsjetimo, prema odluci nižeg suda, tehnološki gigant iz Cupertina nije monopolist te radi u skladu s federalnim i državnim zakonima SAD-a, no ipak mora promijeniti način poslovanja.

Epic nije bio zadovoljan presudom nižeg suda, pa je uložio žalbu. Stvar se sada zakuhala nakon što su državni odvjetnici 34 države i okruga Kolumbije podnijeli amicus curiae izvješće, u kojem je glavni riječ vodio Utah tvrdeći da je Appleovo ponašanje naštetilo i dalje šteti developerima mobilnih aplikacija i milijunima građanima.

„Apple nastavlja monopolizirati rješenja za distribuciju i plaćanja unutar aplikacija za iPhone uređaje, guši konkurenciju i prikuplja nadkonkurentnu (supracompetetive) dobit u industriji pametnih telefona koja vrijedi gotovo trilijun dolara godišnje. Apple mora odgovarati za svoje ponašanje prema potpunoj analizi pravila razuma (rule of reason)“, stoji u izvješću.

Državni odvjetnici zapravo tvrde da niži sud nije u potpunosti uzeo u obzir pozitivne i negativne učinke Appleovog ponašanja u kontekstu antimonopolskog zakona. Drugim riječima, od žalbenog suda traže da ponove analizu, prenosi Ars Technica.

S druge strane, Apple je poprilično optimističan kada je riječ o žalbi Epica.

„Ostajemo predani osiguravanju da App Store bude sigurno i pouzdano tržište za potrošače i odlična prilika za developere“, rekao je glasnogovornik Applea za Bloomberg. Očekuje se da će Apple odgovoriti na žalbu u ožujku ove godine.