Epic protiv Applea: presuda samo djelomično okrivljuje Apple

Sudska parnica u kojoj je Epic Games tužio Apple zbog nametanja vlastitog sustava naplate privodi se kraju, a inicijalna presuda kaže da Apple nije monopolist no mora promijeniti način rada

Sandro Vrbanus subota, 11. rujna 2021. u 16:57

Višemjesečna sudska parnica kojom je Epic Games, vlasnik Fortnitea, pokušao dokazati da je Apple monopolist kad je riječ o trgovini aplikacija, došla je do svojeg kraja. Podsjetimo, sve je počelo još prošle godine kada je Apple izbacio Fortnite s App Storea zbog kršenja pravila o naplati. Epic je takav rasplet bio unaprijed planirao, čak i izazvao, pokušavajući pokazati da je nepošteno da se za baš sve transakcije Appleu mora platiti provizija.

Prošloga kolovoza tako je pokrenuta tužba, sudska bitka počela je u svibnju ove godine, a odvjetnici jedne i druge strane pokušali su dokazati da su u pravu. Epicovi predstavnici drže da se Apple ponaša monopolistički time što ne dozvoljava razne pretplate i in-app kupovine izvan svoje trgovine (dok za neke, poput Netflixa, to dozvoljava), a cilj im je bio ukinuti obvezu plaćanja 30% provizije na apsolutno sve transakcije povezane s njihovom igrom. Apple, pak, tvrdi da je naplata poštena jer App Store nudi pristup ogromnoj publici. Isto tako branili su se da ih Epic pokušava izigrati uvođenjem dodatnih opcija plaćanja izvan App Storea.

9/10 točaka u korist Applea

Nakon više mjeseci parničenja sutkinja u ovom procesu u petak je donijela svoju presudu. U njoj stoji da Apple mora relaksirati svoje mjere i dopustiti izdavačima da u svojim aplikacijama i igrama imaju linkove na druge načine naplate pretplata i in-app dodataka. Zabrana takvih linkova više nije dozvoljena, pa će developeri smjeti dodati linkove i ostale informacije za korisnike o tome na koje sve načine mogu doći do traženih naplatnih opcija. Ti linkovi smiju voditi na stranice gdje se kupovna obavlja bez Appleove provizije od 30%. Taj iznos Apple nije dovoljno dobro opravdao, smatra sud, pa kao takav ne bi trebao biti neizbježan.

No, iako ovaj dio presude ide na ruku Epicu, drugim dijelom može više biti zadovoljan Apple. Naime, sutkinja je napisala i kako se ne može jednoznačno utvrditi da se Apple ponaša monopolistički. "Uspjeh nije ilegalan", piše u presudi, i navodi se da je Appleov način rada u skladu s federalnim i državnim zakonima u SAD-u. Apple isto tako nije obvezan uvesti druge načine plaćanja u svoju trgovinu aplikacija.

U konačnici, u devet od deset točaka optužnice presuda ide u korist Applea, no ona najvažnija – koja se tiče izbjegavanja provizije – daje za pravo Epicu. Na ovu presudu gotovo će sigurno obje strane uložiti žalbe, pa će se pravosudna saga nastaviti.

O tome kada bi se Fortnite mogao vratiti na App Store oglasio se šef Epica Tim Sweeney. Kaže da će se to dogoditi kada budu igračima mogli ponuditi in-app plaćanja koja će pošteno konkurirati Appleovom sustavu naplate, što bi trebalo dovesti do ušteda za korisnike.