Opći sud Europske unije poništio Intelu kaznu od preko milijarde eura

Opći sud djelomično je poništio odluku Europske komisije, kojom je Intelu bila izrečena novčana kazna od 1,06 milijardi eura zbog zloporabe vladajućeg položaja na svjetskom tržištu procesora

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 31. siječnja 2022. u 06:00

Gotovo trinaest godina dug sudski proces, ili bolje rečeno pravosudna trakavica, pokrenuta 2009. godine protiv Intela u Europskoj uniji, prošloga je tjedna dobila novo poglavlje. Rekapitulacija slučaja ide ovako: Europska komisija je 13. svibnja 2009. godine proizvođaču mikroprocesora Intelu izrekla novčanu kaznu od 1,06 milijardi eura zbog zloporabe vladajućeg položaja na svjetskom tržištu procesora x863, između listopada 2002. i prosinca 2007.

Intel je, prema presudi EK, provodio poslovnu strategiju s ciljem isključivanja svojih konkurenata s tržišta. Tada su proglašeni krivima jer su partnerima popu HP-a, Della i Lenova davali nezakonite poticaje kako bi ovi u svoja računala ugrađivali upravo Intelove, a ne konkurentske AMD-ove procesore. Na kaznu težu od milijardu eura Intel se žalio Općem sudu Europske unije, drugom najvišem sudu u EU. Ovaj sud im je žalbu odbio 2014. godine, pa se Intel obratio višoj instanci – Sudu Europske unije (ECJ), koji je 2017. godine ukinuo prethodnu presudu i vratio predmet Općem sudu na ponovno odlučivanje.

Ne može se izračunati kazna

I tu dolazimo do najnovijeg razvoja događaja. Opći sud je svojom presudom od 26. siječnja, odlučujući o žalbi, djelomično ukinuo pobijanu odluku, odnosno Opći sud u cijelosti poništio članak ranije odluke, kojim se Intelu izriče novčana kazna u iznosu od 1,06 milijardi eura.

U obrazloženju odluke stoji da je analiza koju je Komisija provela nepotpuna i u svakom slučaju ne omogućava utvrđivanje u skladu s pravnim standardima o tome jesu li sporni rabati imali, ili mogli imati, protutržišne učinke. Iz tog razloga, među ostalim, odluka o kazni je poništena. Opći sud kaže i kako ne može odrediti iznos novčane kazne, budući da podaci ne pokazuju jasno koliko je i kako Intel nezakonito zaradio istiskivanjem konkurencije.

Moguće je, pak, da niti ovo nije kraj, jer se i protiv ove odluke Općeg suda u roku od dva mjeseca i deset dana može podnijeti žalba.