SAD će prisvojiti svu zaradu od Snowdenovih memoara

Zviždač Edward Snowden ove je jeseni izdao knjigu u kojoj govori o svojem životu i radu za američke obavještajne agencije, no prije objave nije tražio njihovu dozvolu pa mu je sud oduzeo pravo zarade

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. prosinca 2019. u 14:22

Edward Snowden, zviždač koji je svijetu razotkrio neustavnu praksu masovnog prisluškivanja građana od strane američkih obavještajnih agencija, svoju je životnu priču iznio u memoarima. Ove jeseni iz tiska je tako izašla njegova knjiga "Permanent record", da bi istoga dana kada je objavljena američke vlasti podigle tužbu protiv Snowdena.

U tužbi su tvrdili kako je publiciranje ovih memoara ilegalno jer narušava ugovore o tajnosti podataka koje je Snowden imao sa svojim poslodavcima, te da ništa od toga nije smjelo biti objavljeno bez autorizacije agencija NSA i CIA. Ne treba spominjati da je ova tužba samo podigla popularnost Snowdenove knjige, te da je ona nakon toga završila na svim top listama najprodavanijih u svijetu.

Knjiga može, zarada ne

Što se tiče sudske parnice, ona je prošloga tjedna okončana u korist tužitelja. Sudac je odredio kako je Snowden, koji živi u Rusiji, zaista prekršio svoje ugovore o tajnosti i nije legalno mogao objaviti memoare bez prethodne provjere rukopisa u agencijama za koje je radio (i čije je tajne ukrao). Shodno tome, federalne vlasti SAD-a imaju pravo prisvojiti si svu zaradu koja dolazi od prodaje Snowdenove knjige.

On je, pak, preporučio svima da unatoč tome knjigu kupe, pročitaju i – poklone nekome kako bi je pročitalo više ljudi. Umjesto davanja novca vlastima SAD-a Snowden svojim poklonicima savjetuje da novac doniraju obiteljima koje su ga štitile i skrivale dok je bio u egzilu u Hong Kongu.