SAD zbog knjige tuže Edwarda Snowdena

Istoga dana kada je puštena u prodaju, autobiografija je Snowdenu donijela veliku medijsku pozornost ali i tužbu SAD-a koje žele od njega zaplijeniti svu zaradu

Sandro Vrbanus srijeda, 18. rujna 2019. u 14:28

Knjiga "Permanent record", prvi veliki memoari Edwarda Snowdena, službeno je u prodaju stigla jučer. Istoga dana Snowden je zaradio i tužbu američkog Ministarstva pravosuđa zbog nje, jer vlasti smatraju da je objavom cijele svoje zviždačke priče narušio ugovor o tajnosti koji je imao kada je bio njihov zaposlenik. U knjizi je, navode, objavio klasificirane podatke agencija NSA i CIA, a prije izdavanja rukopis nije poslao u ove agencije na autorizaciju i reviziju, niti je od njih ishodio pisano odobrenje za objavu tajnih informacije.

Osim Snowdena, koji je u Rusiji i samim time nedostupan pravosudnom sustavu, Ministarstvo pravosuđa podiglo je tužbu i protiv njegovog američkog izdavača Macmillan Publishers. Od izdavača se tužbom zahtijeva da predaju vlastima sve prihode koje im donese Snowdenova knjiga i eventualni njegovi javni nastupi te moguće ekranizacije knjige – umjesto da novac proslijede autoru u Rusiju.

Ministarstvo je napomenulo da ne pokušava zabraniti distribuciju i prodaju ove knjige.

Reakcije na tužbu

Pravnici iz organizacije za borbu za ljudska prava ACLU poručili su da ništa što je Snowden u ovoj knjizi napisao nije nova informacija – sve tajne koje je on razotkrio u proteklim su godinama na ovaj ili onaj način već bile objavljene u medijima.

Upravo zbog Snowdena svijet je doznao za program masovnog nadzora komunikacija koje američke obavještajne agencije provode, što je dovelo do pomaka na polju privatnosti i sigurnosti podataka, ali u konačnici i do umirovljenja tog programa prisluškivanja.

Sam Edward Snowden na Twitteru je prokomentirao ovaj razvoj događaja. Kaže da je očito kako "vlada ne želi da građani čitaju ovu knjigu", te kako joj je tužba za odavanje tajni najbolja reklama. Ovo se ispostavilo sasvim točnim jer je do kraja jučerašnjeg dana "Permanent record" postao svjetski bestseller i popeo se na vrh ljestvice najprodavanijih knjiga širom svijeta, od Amazona na dalje.