Sharkoon SB2 - kompaktna USB zvučna kartica

Za korisnike stolnih i prijenosnih računala s nedovoljno dobrim zvučnim karticama Sharkoon je pripremio kompaktnu, USB SB2 zvučnu karticu

Stjepan Bilić srijeda, 20. travnja 2022. u 13:53

SB2 nasljednik je Sharkoonove prijenosne USB zvučne kartice SB1. Dok dizajnom novi model uvelike podsjeća na stari, u unutrašnjosti se ipak dogodilo nekoliko promjena - novi zvučni čip, povećana snaga, hardverski ekvilajzer zamijenjen je softverskim, dodan je virtualni 7.1 zvuk i drugo.

Sharkoon SB2 s računalom se spaja preko USB porta (Type-A) i ne treba dodatne drivere za rad. Na kućištu postoje tipke za kontrolu razine zvuka i tipke za brzo isključivanje mikrofona ili zvuka u potpunosti. S donje strane nalaze se dva 3,5-mm audio porta, jedan za mikrofon i drugi za slušalice. Za potonjeg proizvođač ističe kako se radi o TRRS priključku zahvaljujući kojem je osigurana široka kompatibilnost s različitim vrstama slušalica.

Unutrašnja promjena odnosi se na zamjenu zvučnog čipa SSS1629 s CM108B čipom. Zatim, maksimalna snaga je povećana s 28 mW na 50 kao i SNR s 86 dB na 93 dB. Dimenzije i masa nisu se promijenile koje i dalje iznose 60 x 25 x 11 mm i 20 grama kao i kod prethodnog modela SB1. Duljina USB kabela također je ostala ista – 15 cm.

Korisnici koji budu željeli prilagoditi zvuk različitim stilovima glazbe, filmovima ili igrama sada će to morati činiti kroz softver. Naime, kako smo već naveli, SB2 više nema hardverski ekvilajzer kao njegov prethodnik, već softverski. Sharkoon je stoga pripremio i zasebnu aplikaciju koju je potrebno preuzeti s njihovih internetskih stranica i instalirati ju na računala s operacijskim sustavom Windows. Osim 10-linijskog softverskog ekvilajzera s 12 unaprijed postavljenih načina rada, SB2 dobio je i podršku za virtualni 7.1 zvuk s tri surround efekta. Iako navedeni softver nije dostupan za macOS i Linux računala, zvučnu karticu mogu koristiti i vlasnici tih računala.

Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača. Preporučena cijena za europsko tržište je 12,99 eura.