IPTV piratima u Švedskoj će na kraj stati poreznici

Švedska policija nije imala dovoljno resursa da se pozabavi rastućim problemom IPTV piratstva, pa su im upomoć priskočili poreznici, otkrivši veliku piramidalnu shemu i utaju poreza

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. prosinca 2023. u 11:46

Poznata je činjenica da je jedan od najslavnijih mafijaških bossova Al Capone pred lice pravde stigao primarno zbog dokazane mu porezne utaje, a ne zbog brojnih ostalih zločina. Slična sudbina sada čeka i stotinjak digitalnih pirata u Švedskoj, koji su prodavali jeftine pretplate na ilegalne IPTV servise.

U toj je skandinavskoj zemlji posljednjih godina, kao i u ostatku Europe uostalom, zabilježen porast ovog oblika digitalnog piratstva. Podaci pokazuju da u Švedskoj oko 600.000 ljudi plaća piratske servise, i to ih smješta na sam vrh europske ljestvice, u usporedbi s brojem stanovnika. Pojava je toliko raširena da tamošnja policija nema dovoljno novca kako bi izašla na kraj s prekršiteljima autorskih prava i kradljivcima intelektualnog vlasništva mnogih izdavača.

Smrt i porez su neizbježni

No, našao se netko tko ima i autoritet i budžet za rješavanje barem jednog dijela ilegalnih aktivnosti – švedska Porezna uprava. Oni su od 2021. do ove godine aktivno provodili istrage protiv pojedinaca, koji prodaju ilegalne IPTV pretplate. Pritom su otkrili dobro organiziranu i razgranatu međunarodnu operaciju, koja nalikuje piramidalnoj shemi, a uvelike se služi i kriptovalutama.

Na njezinom vrhu sjede Šveđani koji zarađuju od prodaje IPTV kanala uživajući na Tajlandu ili u Španjolskoj. U sredini organizacijske su strukture tehnički potkovaniji akteri, koji odrađuju posao krađe i distribucije kanala, dok ostatak posla u prodaji obavljaju razni preprodavači, nudeći pretplate gledateljima kako bi zaradili svoju proviziju.

Švedski su porezni istražitelji došli do tih ljudi, od njih čak testno kupovali IPTV pretplate kako bi provjerili o čemu se radi, pa su identificirali 200-tinjak preprodavača, od kojih je 97 podrobno istraženo. Nitko od njih, kažu, nije poslovao legalno niti je imao registriranu tvrtku, a prihode, očekivano, nisu legalno prijavili – i na tome ih je Porezna "uhvatila". Niti su, kažu, kupcima zaračunavali PDV, niti su na svoj dohodak obračunavali potrebne poreze.

Tipični je preprodavač na ovaj način, kažu, zarađivao između pola milijuna i milijun kruna (44 do 88 tisuća eura) godišnje, na što nije plaćao porez. Poreznici su prošloga mjeseca dovršili 80 istraga, a dvadesetak ih je i dalje u tijeku. Prekršiteljima koji su do sada obrađeni bit će odrezan zaostali neplaćeni porez, ukupno na razini većoj od 3,2 milijuna eura, a većina osumnjičenih bit će prijavljena (ili to već jest) za različita kaznena djela.