Oscari potaknuli piratska preuzimanja nagrađenih filmova

Protekloga vikenda održana je 94. dodjela filmskih nagrada Američke akademije, poznatih kao Oscar. U sjeni šamaranja na pozornici ostali su neki od drugih događaja, ali su pirati sve pozorno ispratili

Sandro Vrbanus petak, 1. travnja 2022. u 16:42

Nakon što je završena dodjela filmskih nagrada Oscar, najmanje se priča o filmovima, a više o šamaranju na pozornici, uživo pred više stotina milijuna gledatelja diljem svijeta. Filmovi su tako pali u drugi plan, barem kada je riječ o medijskom praćenju. S druge strane, oni koji žele pogledati nagrađene naslove, već po ustaljenom obrascu, nakon dodjele Oscara filmove su počeli tražiti i na onim ilegalnim, piratskim izvorima.

Najzvučniju nagradu, onu za najbolji film, dobio je film CODA, dostupan na streaming servisu Apple TV+. Prva je ovo takva nagrada za neki Appleov naslov, a njome je u izravnom okršaju pobijedio drugog velikog streaming igrača, Netflix – nominiranoga s filmom Don't look up.

Oscarovci vrlo popularni

Sasvim očekivano, potražnja za najboljim filmom prema Američkoj akademiji, odmah je strelovito narasla. Prema podacima servisa IKnow, TorrentFreak je procijenio koliko je ljudi putem torrenta preuzimalo piratske kopije filma CODA. Prije Oscara, radilo se o otprilike 5 tisuća preuzimanja na dan.

Čim je dobio Oscara, ta je brojka značajno porasla – u ponedjeljak nakon dodjele nagrada zabilježeno je više od 60 tisuća piratskih preuzimanja. To je značajno više i nego što je zabilježeno u prvim danima pojave tog filma na torrentima.

TorrentFreak: dnevni broj preuzimanja filmova s torrenta prije i nakon Oscara
TorrentFreak: dnevni broj preuzimanja filmova s torrenta prije i nakon Oscara

Oscari su ostavili traga i na drugim nagrađenim filmovima. Filmovi Dina i Kralj Richard također su dosegnuli razinu od 70-ak tisuća piratskih preuzimanja na dan, s time da je Dina i prije bila vrlo popularna, s više od 40 tisuća korisnika koji su je svakog dana skidali s torrenta. Netflixov Don't look up ostao je, kad je riječ o preuzimanju putem torrenta, gotovo netaknut. Interes pirata nije značajno porastao, vjerojatno jer su taj film valjda svi već pogledali, a i nije osvojio Oscara.