Udar na IPTV pirate u Velikoj Britaniji: policija posjećuje one koji ilegalno gledaju nogomet

Oko tisuću Britanaca moglo bi ovih dana očekivati da im na vrata pokucaju policijski službenici i upozore ih da prestanu s praćenjem utakmica Premier lige putem ilegalnih IPTV servisa

Sandro Vrbanus srijeda, 11. siječnja 2023. u 12:32

Engleska Premier liga najskuplja je nogometna liga svijeta, kad je riječ o klubovima, igračima, a, u skladu s time, i o pravima na prijenose utakmica. Ne treba, stoga, čuditi da vlasnici prava žele potpuno iskorijeniti sve ilegalne načine gledanja atraktivnih utakmica. Jedan od najpopularnijih načina takvog gledanja televizijskih streamova je korištenje raznih ilegalnih IPTV servisa, koji često nude ogromne količine TV kanala po fiksnoj niskoj cijeni. IPTV piratstvo popularno je i u nas, no kod nas za sada nisu primijećene akcije poput ove, najavljene u Velikoj Britaniji.

Tamo je, u suradnji policije i antipiratske organizacije FACT, identificiran određeni broj piratskih servisa koji ilegalno prenose utakmice Premier lige, ali su otkriveni i identiteti jednog dijela gledatelja, koji te usluge koriste u svojim domovima. Ovih dana oko tisuću stanovnika Velike Britanije može očekivati da će im na vrata pokucati policija i upitati ih poneko pitanje vezano za gledanje IPTV-a.

Moguće i zatvorske kazne

Naime, akcije suzbijanja piratstva do sada su bile usmjerene isključivo prema onima koji takve usluge pružaju, pa su neki organizatori i voditelji IPTV servisa dobivali i značajne novčane te zatvorske kazne. Ovo je prvi puta da policijska akcija u toj zemlji uključuje i gledatelje. Svima onima, za koje se sumnja da gledaju Premier ligu bez plaćanja legalnim vlasnicima prava, policija će doći u posjet i upozoriti ih da s takvom praksom prestanu. Osim usmenog upozorenja, dostavit će im i pisano upozorenje o prekršaju, koje sadrži i informacije o mogućem kaznenom postupku. Ne suzdrže li se od gledanja piratskih prijenosa, dakle, mogli bi završiti i na sudu, ali i u zatvoru.

Policije diljem Engleske i Walesa započet će s ovim informativnim obilascima građana ovoga tjedna, a sve će potrajati do 24. siječnja. Organizacija FACT ističe da će upozorenja o ilegalnim aktivnostima dobiti baš svi gledatelji IPTV servisa, koje su identificirali tijekom posljednjih zapljena opreme kod nekolicine pirata, no da neće sve posjetiti policija. Nekima od njih bit će poslan e-mail upozorenja.

Iako za sada vlasnici prava prijenosa na Premier ligu ne planiraju podnijeti kaznene prijave protiv novootkrivenih gledatelja, FACT na svojim pisanim upozorenjima ističe da su upravo zbog gledanja neautoriziranih streamova dvojica Britanaca 2021. godine dobila ukupno 16 mjeseci zatvora. Smatraju da će upozorenje, uz tu informaciju i posjet policije, poslužiti kao dobra metoda odvraćanja svim gledateljima ilegalnih IPTV-a.

Premier liga godišnje emitira 380 prijenosa utakmica uživo, a u Velikoj Britaniji trenutačno prava prijenosa dijele BT Sport, Sky i Amazon Prime Video (nitko ne prenosi sve utakmice). Nogomet je tako moguće gledati putem više legalnih kanala ili streamova, a mjesečno to može koštati od 15-ak pa do preko 40 funti.