Ugašen jedan od najvećih i najdugovječnijih piratskih servisa

Antipiratska alijansa ACE nakon dugogodišnje je borbe uspjela ugasiti stranicu Extreme Download, koja je postojala 15-ak godina i bilježila oko 15 milijuna posjetitelja mjesečno

Sandro Vrbanus srijeda, 15. veljače 2023. u 13:50

Najveće svjetsko antipiratsko udruženje, Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) objavilo je kako je uspjelo ugasiti jedan od najvećih svjetskih servisa za preuzimanje ilegalno pribavljenih sadržaja, Extreme Download (Extreme-Down.com). Ovaj je servis bio drugi najpopularniji piratski web u Francuskoj, odakle je i inicirana akcija njegovog gašenja.

Pad Extreme Downloada

Extreme Download postojao je 15-ak godina, a dugo se opirao gašenju. Učestalo su mijenjali domene, izbjegavali blokade francuskih ISP-ova i deindeksiranje s Googlea, a u konačnici su "pali" kada je otkriven glavni operater stranice. On je identificiran kao Tunižanin, koji je stranicu vodio iz mjesta Houmt Souk na tamošnjem otoku Djerba. Nakon što je otkriven, vlasnik stranice predao je sve svoje domene udruženju ACE.

Extreme-down nudio je više od 40 tisuća naslova, tj. različitih filmova i serija, u izvornom obliku i lokalizirane na francuski jezik. Servis je bilježio između 14 i 15 milijuna posjetitelja mjesečno. Osim iz Francuske, najviše prometa generirali su korisnici iz Belgije, Kanade i Švicarske – oni, dakle, s francuskog govornog područja.

U prvim godinama rada Extreme-down samo je agregirao linkove i preusmjeravao promet na tada vrlo popularnu stranicu Megaupload. S vremenom je postao ogroman repozitorij piratskog sadržaja i godinama se borio s pokušajima gašenja. Uspješnu akciju su u udruženju ACE proglasili velikom pobjedom za zaštitu autorskih prava u frankofonim zemljama.