HP dodatno onemogućio korištenje zamjenske tinte na svojim printerima

Nakon najnovijeg ažuriranja firmvera, mnogobrojni korisnici HP-ovih pisača više ne mogu koristiti zamjensku tintu za ispis

Matej Markovinović nedjelja, 12. ožujka 2023. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Društvene mreže pune su žalbi korisnika HP-ovih pisača nakon najnovijeg ažuriranja firmvera, koje dodatno onemogućuje korištenje zamjenske tinte. Prema izvješću Ars Technice, ovaj je potez dio HP-ove stroge politike dinamičke sigurnosti (dynamic security), zbog koje se tvrtka već suočavala s kolektivnim tužbama.

Za one koji možda ne znaju, dinamičku sigurnost koriste HP-ovi pisači kako bi provjerili autentičnost spremnika s tintom i spriječili korisnike da upotrebljavaju tintu koju tvrtka nije odobrila. Iz HP-a objašnjavaju da uz tu značajku štite kvalitetu korisničkog iskustva, održavaju integritet sustava ispisa te štite svoje intelektualno vlasništvo.

Unatoč brojnim kritikama, bojkotu i tužbama, HP je ipak odlučio dodatno onemogućiti korištenje zamjenske tinte, čak i na onim pisačima koji su ju do nedavno normalno podržavali, što je, naravno, frustriralo korisnike.

Jedan od njih je i redditor u/grhhull, koji je podijelio fotografiju obavijesti koja se nakon novog ažuriranja pojavljuje korisnicima.

„Naznačene spremnike tinte blokirao je firmver pisača jer sadrže čip koji nije HP-ov. Ovaj je pisač namijenjen za rad samo s novim ili ponovno korištenim spremnicima koji imaju novi ili ponovno korišteni HP-ov čip“, stoji u obavijesti.

Nakon što je vidio obavijest, korisnik Reddita požalio se korisničkoj službi HP-a, koja mu je rekla da je to sve dio „nedavnog ažuriranja“. Podsjetimo, HP je 2020. postigao nagodbu od 1,5 milijuna dolara s kupcima u SAD-u u sklopu kolektivne tužbe, u kojoj se tvrdilo da je firmver tvrtke djelovao kao „zlonamjerni softver“ tako što je „dodavao, brisao ili mijenjao kod, umanjivao mogućnosti HP-ovih pisača te prikazivao spremnike za tintu ostalih proizvođača nekompatibilnima“.