Ministarstvo pravosuđa SAD-a tuži Apple za monopol što bi za budućnost kompanije moglo biti pogubno

Apple odgovara: “Zar bi trebali dizajnirati svoje proizvode na način koji bi koristio konkurentima?“

Ivan Podnar četvrtak, 21. ožujka 2024. u 23:13

Ministarstvo pravosuđa SAD-a tužilo je kompaniju Apple zbog ograničavanja konkurencije u industriji mobitela i negativnog utjecaja na brojne druge sektore koji ovise o mobilnim uređajima, kao što su financijske usluge, fitnes, igre, društveni mediji, novinarstvo i zabava. Dakle, to je protutrustovska tužba, koju podržavaju državni odvjetnici iz 15 država, uključujući Kaliforniju, gdje se nalazi sjedište Applea. Tužba protiv Applea pripremala se godinama. Istraga je započela 2019. godine, ali je dobila na zamahu nakon imenovanja Jonathana Kantera, vodećeg antitrust dužnosnika Bidenove administracije, 2021. godine.

Na tiskovnoj konferenciji, američki državni odvjetnik Merrick Garland, inače Republikanac, istaknuo je da Apple dominira s više od 70 postotaka tržišta mobitela u SAD-u te 20 postotaka globalno. Garland je izjavio: " Tvrdimo da je Apple koristio strategiju koja se oslanja na isključivo ponašanje koje šteti i potrošačima i developerima." Apple se odmah usprotivio da iPhone ima monopol i odbacuje optužbe za kršenje zakona. Smatraju da se vlada oslanja na sumnjive pravne teorije, prema kojima bi Apple trebao dizajnirati svoje proizvode na način koji bi koristio konkurentima. Apple upozorava da bi uspjeh tužbe mogao ugroziti temeljne vrijednosti tvrtke. "Ako tužba uspije, to će nas zaustaviti da razvijamo tehnologiju koju korisnici očekuju od Applea – spoj hardvera, softvera i usluga. Također to bi bio opasan presedan, da vlada odlučuje kakvu će tehnologiju koristiti potrošači. Smatramo da je tužba neosnovana“, kaže se u objavi.

Tužba dodatno navodi da, ukoliko se ne zaustavi Appleovo ponašanje, postoji vjerojatnost da će Apple proširiti svoj monopol s iPhonea i na druga tržišta i sektore ekonomije. Cilj tužbe je "osloboditi tržište smartphona od Appleovog protukonkurentskog i isključivog ponašanja te obnoviti konkurenciju kako bi se smanjile cijene za potrošače, smanjile naknade za developere i sačuvale buduće inovacije.“

Moguća poslovna katastrofa

Ovo je ozbiljna tužba u kojoj su posljedice za Appleovo poslovanje potencijalno katastrofalne. Nakon objave tužbe, Appleove dionice su pale za 7,3 postotak. Samo danas, kompanija je izgubila 115 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Ne zaboravimo druge probleme s kojima se suočava Apple: Europska unija je kaznila Apple gotovo s 1,8 milijardi eura zbog favoriziranja vlastite glazbene usluge u odnosu na rivale poput Spotifyja.

Appleove dionice pale za 7,3 postotaka, kompanija je izgubila 115 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Jedna tvrdnja vladine optužbe je posebno zanimljiva, a odnosi se na to kako Apple predstavlja i provodi kampanju brige za privatnost korisnika. Apple se ponosi činjenicom da mu je privatnost podataka korisnika na prvom mjestu a vlada to uzima kao argument protiv kompanije. Vlada tvrdi da Apple "koristi privatnost i sigurnost kao rastezljiv štit koji se može prilagoditi kako bi služio Appleovim financijskim i poslovnim interesima."  Tvrdnja je utemeljena na odluci kojom su spriječili Metu i druge platforme da koriste osobne podatke za ciljano oglašavanje, a ustvari su, rezoniraju tužitelji, osigurali sebi prednost naspram drugih.

Kraj dominacije tehnoloških giganata?

Apple nije jedini koji se našao na udaru američkih regulatornih tijela. Čini se da američka vlada ima čvrstu namjeru suzbiti prevlast velikih tehnoloških korporacija. Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je također tužbe protiv Googlea, Appleovog suparnika i povremenog partnera, radi se o tužbi od prošle godine povezane s Googleovim poslovanjem s online oglašavanjem te prethodnoj tužbi iz 2020. godine prema kojoj se Google tereti za ometanje konkurencije tražilica. Ključni element ovog slučaja je Googleova uloga kao ekskluzivnog partnera za Appleove iPhone uređaje i preglednik Safari. Federalna trgovinska komisija i 46 američkih država podnijeli su tužbu protiv Mete, tada Facebooka, 2022. godine, optužujući tvrtku za stvaranje monopola putem preuzimanja Instagrama i WhatsAppa, te se zalažu za njihovo razdvajanje. Amazon je također bio tužen prošle godine zbog navodnog monopola u online trgovini.

Među vodećim tehnološkim gigantima, zasad je jedino Microsoft izbjegao istragu federalne vlade.