Talijanska policija odbjeglog mafijaša pronašla pomoću Google Street Viewa

Gotovo dvadeset je godina bježao policiji, izbjegavao telefone, živio pod lažnim identitetom, a onda su ga istražitelji pronašli zahvaljujući fotografijama na Googleu i Facebooku

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. siječnja 2022. u 13:25

Zanimljiva pravosudno-kriminalistička priča dolazi iz Italije, čija se policija pohvalila novim "ulovom". Prošloga su mjeseca, kažu, u španjolskom mjestu Galapagar u blizini Madrida, uhitili bjegunca koji se Talijanima uspješno skrivao gotovo dvadeset godina.

Njegovo ime je Gioacchino Gammino, danas je 61-godišnjak, a za njime se traga otkako je 2002. godine pobjegao iz talijanskog zatvora. Tamo je završio kao pripadnik sicilijanske mafijaške skupine Stidda, a bio je optužen za ubojstvo. Potom je iskoristio činjenicu da se u rimskom zatvoru, gdje je u to vrijeme bio pritvoren, snimao film – pa je uspio pobjeći koristeći to kao sredstvo za odvlačenje pažnje. Nakon bijega netragom je nestao, a 2003. godine je u odsutnosti osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Skrivao se svima osim Internetu

Nakon bijega iz Rima, sada se doznaje, skrasio se u Španjolskoj pod lažnim identitetom te radio kao vlasnik restorana i voćarne. Gioacchino je tamo postao Manuel, oženio se, trgovinu je nazvao "Voćarna kod Manua", restoran "Manuova kuhinja" i živio je gotovo normalnim životom. To je uključivalo i otvaranje Facebook stranice restorana, što se u konačnici pokazalo pogrešnim. Policija ga je, naime, identificirala po slikama na toj stranici, jer su primijetili prepoznatljiv ožiljak na njegovoj bradi.

Nakon toga svoje su otkriće potvrdili i na servisu Google Street View, gdje je mafijaš Gammino, a sada Manu, "uhvaćen" pred vlastitom voćarnom kako razgovara s kupcem. Ta je snimka poslužila kao trag, jer je osoba nalikovala traženom ubojici. Dodatna istraga potvrdila je da je zaista riječ o talijanskom bjeguncu od pravosuđa, pa je policija krenula u akciju i pronašla ga tamo 17. prosinca prošle godine.

Kada su došli po njega, navodno im je rekao "Kako ste me pronašli? Pa nisam čak ni obitelj nazvao već deset godina!". Gammino se nalazi u pritvoru u Španjolskoj, a talijansko ga pravosuđe uskoro očekuje u svojoj zemlji.

Sigurni smo da vas zanima, pa ovdje donosimo i link na Google Steet View, na kojem još uvijek možete vidjeti "Manua" u opuštenom razgovoru ispred voćarne u Galapagaru, gdje ga je Googleovo vozilo uhvatilo u srpnju 2018. godine.