Umjetna inteligencija preuzela obranu stvarnog slučaja na sudu

Program tvrtke DoNotPay zastupat će klijenta u slučaju osporavanja kazne zbog prebrze vožnje

Mladen Smrekar ponedjeljak, 9. siječnja 2023. u 12:05
📷 Vectorjuice
Vectorjuice

Program obučen uz pomoć umjetne inteligencije trebao bi pomoći optuženiku da ospori optužbu pred američkim sudom na ročištu zakazanom za sljedeći mjesec, javlja New Scientist. Umjesto obraćanja sudu, program koji će raditi na pametnom telefonu dostavljat će odgovarajuće odgovore preko slušalice optuženiku koji ih potom može koristiti u sudnici.

Pravna pomoć

Tvrtka DoNotPay, specijalizirana za obučavanje umjetne inteligencije, tvrdi da će njen program moći obraniti klijenta. Identitet optuženika i mjesto ročišta ostaju tajni, jedino se zna da je riječ o osporavaju kazne zbog prebrze vožnje.

Aplikacije se može instalirati na pametne telefone
Aplikacije se može instalirati na pametne telefone

DoNotPay je UI rješenje usmjereno na pomoć pojedincima u borbi protiv velikih organizacija zbog primjene pogrešnih naknada, upornog robocallinga pa i plaćanja kazni za parkiranje. Prema tvrtki koja postoji već osam godina, većinu tih slučajeva pojedinci mogu dobiti, ali žalbe padaju u vodu jer si optuženici ne mogu priuštiti visoke pravne naknade ili nemaju vremena i resursa za borbu protiv birokracije.

Štedi vrijeme i novac

DoNotPay svoj umjetnom inteligencijom obučen program nudi kao sredstvo za borbu protiv takvih situacija i istovremeno klijentima štedi vrijeme jer ih lišava dugih razgovora s korisničkim službama u slučajevima otkazivanja pretplate. 

No, ovo je prvi put u povijesti da će umjetna inteligencija pomagati pojedincu da se pred sudom obrani od kazne za prebrzu vožnju. Kako bi pripremio obranu i tuženiku pomogao da odgovori na pitanja postavljena na sudu, program zvan RobotLawyer obradit će sve podatke iz prošlih sličnih slučajeva.

Pitanje legalnosti

Budući da je riječ o prvom takvom slučaju, DoNotPay je spreman na sebe preuzeti teret kazne ako savjet umjetne inteligencije koju su oni obučavali ne pomogne klijentu. 

Ostaje dakako pitanje legalnosti takvog načina obrane. U budućnosti bi tvrtki moglo biti teško pronaći sudnice u kojima se umjetna inteligencija prihvaća kao pravni savjetnik. Prema internetskoj stranici DoNotPaya, stručnost programa ide puno šire od slučajeva kažnjavanja prebrze vožnje i nudi široku lepezu pravnih savjeta, a sve za samo 36 dolara pretplate godišnje.