Velika akvizicija Infobipa: preuzimaju američkog konkurenta za gotovo 300 milijuna dolara

Vodnjanski Infobip objavio je danas kako preuzima američku tvrtku OpenMarket za približno 300 milijuna američkih dolara, s čime će im prihodi premašiti milijardu dolara godišnje

Sandro Vrbanus srijeda, 11. studenog 2020. u 17:48

Infobip, jedna od najvećih IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, sklopio je ugovor o preuizmanju s američkom IT kompanijom Amdocs o preuzimanju tvrtke OpenMarket, vodećeg B2B pružatelja rješenja za razmjenu mobilnih poruka, za bruto iznos u gotovini od približno 300 milijuna američkih dolara (oko dvije milijarde kuna). Zaključenje transakcije očekuje se nakon zaprimanja uobičajenih regulatornih odobrenja.

Danas objavljena akvizicija stvorit će jedinstvenog igrača na tržištu cloud komunikacija s globalnim dosegom, omogućavajući mjesečno više od 14 milijardi korisničkih interakcija u više od 190 zemalja, poručili su iz Infobipa. Istodobno im preuzimanje OpenMarketa otvara i vrata američkog tržišta.

Ova transakcija dolazi manje od tri mjeseca nakon značajnog investicijskog ulaganja i strateškog partnerstva s društvom One Equity Partners u Infobip. Njihov novi partner je, sa svojom dugom i uspješnom poviješću ostvarivanja partnerstava s osnivačima tvrtki najviše kvalitete, najbrže rastućim globalnim telekomima te softverskim tvrtkama, blisko surađivao s Infobipom po pitanju pronalaženja i izvršenja ove akvizicije.

Prihodi od milijardu dolara

Ovim su preuzimanjem spoojene dvije kompanije s ciljem stvaranja globalnog lidera u području cloud komunikacija, sa zajedničkim run rate prihodom većim od milijarde američkih dolara.

"Ova transakcija predstavlja značajan iskorak na našem putu prema eksponencijalnom rastu. Zajedno, Infobip i OpenMarket broje više od deset tisuća poslovnih korisnika, što uključuje mnoge najistaknutije svjetske kompanije. Bit ćemo u mogućnosti bolje zadovoljiti potrebe korisnika u svakom dijelu svijeta s najboljom direktnom povezanosti, s više od 650 telekom operatora, te vrhunskim, zajedničkim portfeljem cloud komunikacijskih rješenja te SaaS ponudom", poručio je Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa. "Drago mi je što će OpenMarketov tim, koji je izgradio veliki i brzorastući biznis, postati dio naše Infobip obitelji. Dijelimo zajedničku viziju i vrijednosti. Pred nama je uzbudljivo vrijeme te opet možemo reći ono što uvijek ponavljamo – we are just starting."

OpenMarket je vodeći pružatelj "mobile engagement" rješenja koji pomaže najvećim svjetskim tvrtkama u provedbi njihove skalabilne A2P (Application-to-Person) SMS, MMS i RCS korisničke komunikacije. OpenMarket već dugo ima vodeću ulogu i pionir je na tržištu SAD-a. Može se pohvaliti reputacijom vrhunskog brenda i najistaknutijim klijentima te je poznat po visokoj kvaliteti svoje usluge i izuzetnoj podršci bazi korisnika.