ARM najavio Mali-G57 GPU i dva entry-level NPU-a

Tvrtka je osim nekoliko NPU-ova predstavila i novu grafiku srednje klase ARM-G57 koja nudi 30% bolje performanse i energetsku učinkovitost te 60% bolje performanse u strojnom učenju od prethodnika

Matija Pavlić četvrtak, 24. listopada 2019. u 09:55

Nakon što je tvrtka ARM već ranije predstavila Mali-G77 grafiku iduće generacije bazirane na arhitekturi kodnog imena Valhall sada je došlo vrijeme i za predstavljanje grafike iz srednje klase koja se bazira na istoj arhitekturi.

Mali-G57 namijenjena je srednjem sektoru tržišta i donosi 30% bolje performanse, energetsku učinkovitost i gustoću u odnosu na prethodnu generaciju odnosno Mali-G52.

Spominju se 60% bolje performanse u izračunima vezanima za strojno učenje, reprodukcija 4K i 8K sadržaja, bolje performanse u slučaju virtualne i proširene stvarnosti, kao i kod performansi vezanih za teksture. Tu je i podrška za Vulkan API, HDR rendiranje, PBR (Physical Based Rendering) te izračun volumetrijskog svjetla. Mali-G57 stiže u konfiguracijama od 1 do 6 jezgri.

ARM je predstavio i dva NPU-a, Ethos-N57 i Ethos-N37. Ethos-N57 je najviše iskoristiv u scenarijama vezanim za strojno učenje te pokriva srednji sektor, dok Ethos-N37 uvodi NPU-ove u entry-level segment tržišta.