Helio P70 čip je MediaTekovo rješenje za srednji segment tržišta

MediaTek je predstavio novi čip Helio P70, nasljednik aktualnog P60 u odnosu na koji se novi čip razlikuje uglavnom po procesoru i grafičkoj komponenti na višem taktu te određenim drugim poboljšanjima

Matija Pavlić četvrtak, 25. listopada 2018. u 12:15

Tvrtka MediaTek predstavila je Helio P70, svoj novi čip za srednju klasu uređaja i ujedno nasljednik Helio P60 čipa koji se u vrijeme predstavljanja koncentrirao na AI komponentu.

Novi Helio P70 ne razlikuje se previše u odnosu na svog prethodnika, no donosi 10 do 30% veće performanse što se tiče AI zadataka te 13% veće performanse što se tiče uobičajenih zadataka. Proizveden je u 12-nanometarskom procesu (kao i Helio P60), no njegove procesorske jezgre rade na većem taktu.

To su četiri Cortex-A73 procesorske jezgre na taktu od 2,1 GHz i četiri energetski učinkovitije Cortex-A53 na taktu od 2 GHz, dok se grafička komponenta sastoji od Mali-G72MP3 GPU-a na taktu od 900 MHz.

Helio P70 koristi 35% manje energije u popularnim igrama, a postoji i sustav za nadzor temperature Energy Aware Scheduling+. Komponenta APU radi na taktu od 523 MHz, a Helio P70 podržava do 8 GB LPDDR4x RAM-a ili 4 GB LPDDR3 RAM-a te FHD+ zaslon.

Tu je i NeuroPilot platforma posvećena umjetnoj inteligenciji s podrškom za AI frameworke kao što su TensorFlow, TF Lite, Caffe i Caffe 2. Umjetna inteligencija pomaže što se tiče fotografija, na područjima kao što je prepoznavanje scena i prepoznavanje lica.

Postoji podrška za jednu 32-megapikselnu ili kombinaciju 24-megapikselne i 16-megapikselne kamere uz HDR i bokeh efekte u realnom vremenu. Tu je i tehnologija Transmission Anteanna Switching (TAS 2.0) za bolju kvalitetu signala, kao i podrška za 4G LTE mreže s brzinom preuzimanja do 300 Mb/s. Zasad nema informacija kada će na tržištu biti dostupni uređaji s ovim čipom.