MediaTek predstavio Helio P95 gaming SoC srednje klase

Tvrtka MediaTek predstavila je novi čip srednje klase Helio P95 koji sadrži dvije Cortex-A75 CPU jezgre i šest Cortex-A55 CPU jezgri te posebne modifikacije koje su specijalizirane za gaming

Matija Pavlić četvrtak, 27. veljače 2020. u 17:30

MediaTek je službeno predstavio svoj novi čip za pametne telefone srednje klase Helio P95 koji je specifično prilagođen gamingu. Riječ je o proširenju ponude tajvanske tvrtke u srednjoj klasi za 2020. godinu jer su već ranije tijekom ove godine predstavljeni Helio G70 te Helio G80 čipovi.

Sam Helio P95 čip za MediaTek je proizvela tvrtka TSMC u 12-nanometarskom procesu te se sastoji od dvije Cortex-A75 CPU jezgre na taktu od 2,2 GHz i šest energetski učinkovitijih Cortex-A55 CPU jezgri na taktu od 2 GHz.

Grafičku komponentu čini PowerVR GM 9446 GPU, a tu je i podrška za LPDDR4x RAM, UFS 2.1, Full HD+ zaslone u 21:9 omjeru, dvostruku kameru (24-megapikselni i 16-megapikselni senzor) ili jednu 64-megapikselnu kameru, Wi-Fi 5 i Bluetooth 5.0.

Integrirana je i tehnologija HyperEngine koja omogućava pametno upravljanje resursima (CPU jezgre, GPU i memorija) na osnovu različitih faktora kao što je temperatura uređaja i napunjenost baterije, optimizacija povezivanja putem Wi-Fi i mobilnih mreža.

Također, postoji i podrška za prepoznavanje lica, MediaTek PumpExpress tehnologiju brzog punjenja baterije, MediaTek NeuroPilot te Android Neural Networks API. Zasad ne postoje informacije o dostupnosti ovog čipa na tržištu ni u kojim će se uređajima nalaziti.