Kriptorudar grije vlastiti bazen viškom topline s rigova

Jedan američki entuzijast kod kuće ima oveće postrojenje za rudarenje bitcoina i bazen u dvorištu. Budući da živi u hladnom predjelu SAD-a, odlučio je spojiti ugodno s korisnim

Sandro Vrbanus petak, 8. travnja 2022. u 12:55

Jonathan Yuan entuzijast je za bitcoin i sve povezano s njime, bavi se rudarenjem kriptovaluta, a k tome ima i dvoje djece koja vole uživati u njihovom obiteljskom bazenu u dvorištu kuće. Kako je dom ove obitelji u saveznoj državi Minnesoti, na sjeveru SAD-a, temperature zraka vrlo često nisu pogodne za kupanje u otvorenom bazenu, pa je Yuan dosjetio – odlučio je iskoristiti višak topline koji generiraju njegovi rigovi za rudarenje bitcoina kako bi njome zagrijavao vodu u bazenu.

Hladi rig, grije vodu

Kupio je u te svrhe izmjenjivač topline i sklopovlje potrebno za instalaciju, pa krenuo u projekt. Izradio je sustav koji preuzima toplinu iz rigova (koji su uronjeni u tekućinu), time ih hladi, a višak topline odvodi do sustava za dogrijavanje vode u bazenu.

Postrojenje koje izmjenjuje toplinu između računala i bazena
Postrojenje koje izmjenjuje toplinu između računala i bazena

Njegov sustav danas uspijeva održavati temperaturu vode u bazenu na oko 33°C tijekom zimskih dana, čak i kada vanjska temperatura padne daleko ispod ništice. Budući da se cijeli bazen sporo grije, ali i sporo hladi, temperatura vode u njemu ne oscilira više od 1-2 stupnja tijekom 24 sata. K tome, postrojenje za rudarenje radi konstantno pa je u stanju održavati tu temperaturu, spajajući tako ugodno s korisnim.

Jedini problem koji je do sada imao, pojavio se nedavno, kada je Kina službeno uvela zabranu rudarenja kriptovaluta. Zahtjevnost procesa naglo je dramatično pala, pa je Yuan svoje rigove "nabrijao" kako bi iskoristio tu situaciju. Tada je, pri maksimalnoj snazi, temperatura vode u bazenu dostigla čak 43°C – pa tih dana njegova djeca nisu smjela u "vruću kupelj".

Kako sustav izgleda i kako radi – pogledajte u priloženom videu: