Promo

5 razloga zašto svima trebaju periferije za esports profesionalce

Bug.hr subota, 13. ožujka 2021. u 06:00

Na tržištu računalnih periferija dostupni su miševi, tipkovnice, headsetovi i podloge namijenjene najzagriženijim igračima - esports profesionalcima. Takvi uređaji, međutim, itekako su korisni i običnim smrtnicima

Kao što je većini poznato, najbolji proizvođači računalnih periferija u svojoj ponudi imaju čitave linije miševa, tipkovnica, headsetova i podloga namijenjenih esports profesionalcima. Najpoznatija takva linija zacijelo je Logitech G Pro, a mnoge njene članove, kao što su miševi G Pro Wireless i G Pro X Superlight te headsetovi G Pro i G Pro X Wireless, recenzirali smo i redovito nagrađivali.

Mahom se radi o uređajima koji nastaju u suradnji s profesionalnim igračima, na način da oni izražavaju sve svoje potrebe, a proizvođač ih potom nastoji ispuniti. Naravno, takvi uređaji na tržište dolaze tek nakon što prođu iscrpan proces testiranja i usavršavanja, koji je u tom smislu zapravo sličan postupku razvoja opreme za natjecatelje u "nedigitalnim" sportovima. Sličan je i konačni cilj: dobiti vrhunski komad hardvera, koji će pomoći svojem vlasniku da postigne najviše moguće performanse i ostvari najbolje rezultate.

Logitech G Pro zacijelo je najpoznatija linija periferija za esports profesionalce koja trenutačno postoji
Logitech G Pro zacijelo je najpoznatija linija periferija za esports profesionalce koja trenutačno postoji

Linija periferija Logitech G Pro nastaje u suradnji s preko 30 profesionalnih esports momčadi, koje švicarska tvrtka sponzorira. Dotične se natječu u igrama kao što su CS:GO, Dota 2, League of Legends, PUBG, Overwatch, Fortnite i StarCraft 2.

Premda se radi o uređajima razvijenim za najzahtjevnije korisnike – profesionalne igrače – oni predstavljaju vrhunski izbor i za kućne i vikend-igrače. Slijedi pet razloga zašto je tome tako.

 

1. Vrhunske performanse

Vjerojatno najočitija prednost periferija namijenjenih esports profesionalcima su – performanse. Kad govorimo o miševima, kao što su žični Logitech G Pro te poznati i priznati bežični modeli G Pro Wireless te fascinantno lagani G Pro X Superlight, kojeg smo u nedavnoj recenziji proglasili najboljim mišem za igranje na svijetu, u njima se nalaze ponajbolji optički senzori današnjice, koji kirurškom preciznošću prate svaki vaš pokret i prenose ga s podloge na ekran. Za cjelokupne performanse miša važni su i prekidači ispod svih njihovih tipki, kao i kvaliteta kotačića – u svim tim aspektima Logitechovi modeli predvode aktualnu ponudu periferija za igranje.

Perolaki, bežični G Pro X Superlight - po mnogočemu najbolji miš za igranje na tržištu
Perolaki, bežični G Pro X Superlight - po mnogočemu najbolji miš za igranje na tržištu

Skraćena, tenkeyless tipkovnica G Pro Keyboard opremljena je taktilnim mehaničkim prekidačima GX Blue, prilagođenim za pouzdanu detekciju apsolutno svakog pritiska, kao i istovremeni pritisak većeg broja tipki.

Tenkeyless mehanička tipkovnica Logitech G Pro Keyboard
Tenkeyless mehanička tipkovnica Logitech G Pro Keyboard

Što se headsetova tiče, model G Pro X te njegov bežični pandan G Pro X Wireless, pokazuju se izvanrednima u aspektu prostornog pozicioniranja, stoga svojim vlasnicima efektivno pružaju prednost na bojišnici. Omogućit će vam da s lakoćom čujete najsuptilnije detalje, poput neprijateljskih koraka i punjenja šaržera, ali i da smjesta prepoznate iz kojeg smjera i udaljenosti vas rešetaju. Također su opremljeni odličnim mikrofonima Blue Voice pa će vaši suborci s lakoćom razumjeti što im govorite.

 

2. Visoka kvaliteta izrade

Konstrukciji nijedne druge vrste računalne periferije ne posvećuje se toliko pažnje kao uređajima namijenjenim esports profesionalcima. Nikakvo škripanje ili klimanje nepomičnih dijelova u ovom se svijetu ne toleriraju, stoga se za izradu koriste isključivo najfiniji materijali.

Headsetovi G Pro X i G Pro X Wireless više nalikuju studijskim slušalicama, nego nečemu što bismo tradicionalno vezali uz svijet igranja
Headsetovi G Pro X i G Pro X Wireless više nalikuju studijskim slušalicama, nego nečemu što bismo tradicionalno vezali uz svijet igranja

To ćete osjetiti pod prstima, prilikom svakog kontakta s takvim uređajima, ali i vidjeti očima – primjerice, Logitechove headsetove G Pro X i G Pro X Wireless lako je zamijeniti za studijske slušalice, a tipkovnica G Pro Keyboard, zahvaljujući izrazito robusnom i kompaktnom kućištu, može poslužiti kao hladno oružje.

 

3. Izdržljivost i dugotrajnost

Jedan od temeljnih zahtjeva esports profesionalaca jest da im hardver bude trajan i dugoročno pouzdan, jer se ne radi o korisnicima koji vole ili žele često mijenjati periferije. U svijetu profesionalnog igranja svakodnevno se trenira takozvana mišićna memorija – sposobnost "intuitivnog" izvođenja finih pokreta – a za taj proces je esencijalno da stvari, poput oblika i ponašanja periferija, budu konstantne. Kakvu korist od toga imaju kućni igrači? Takvu što mogu biti sigurni da će ih takve periferije bez pogovora i vidljivih znakova trošenja služiti dugi niz godina.

 

4. Ergonomija i udobnost

Zakrivljene kapice tipki na Logitechovoj tipkovnici G Pro Keyboard povećavaju udobnost prilikom korištenja
Zakrivljene kapice tipki na Logitechovoj tipkovnici G Pro Keyboard povećavaju udobnost prilikom korištenja

Još jedna odlika periferija namijenjenih esports profesionalcima jest izvrsna ergonomija. Na njoj se inzistira iz dva razloga: izravno je povezana s mogućnošću postizanja maksimalnih performansi, ali i dugoročno štedi prste i zglobove profesionalnih igrača, koji se u svakodnevnim dugotrajnim igračkim sesijama itekako troše. Primjerice, Logitechova tipkovnica G Pro Keyboard ima pažljivo oblikovane konture tipki, kao i mehanizam za tri stupnja namještanja nagiba.

Usto je i tenkeyless izvedbe, s uklonjenim numeričkim dijelom, kako bi bila što kompaktnija i pogodnija za nakrivljene položaje korištenja. Niste sigurni na što mislimo? Pogledajte neke profesionalne igračke turnire - uočit ćete da mnogi igrači tipkovnice zakreću pod kutom od 45 ili više stupnjeva udesno. Navodno je taj trend započeo zbog ograničenog prostora na ranim esports natjecanjima, no zadržao se sve do danas – neki se zaklinju kako im je takav stil igranja prirodniji i rezultira većim brojem dostupnih kontrola.

Jednostavan, a moćan - popularan žični miš G Pro
Jednostavan, a moćan - popularan žični miš G Pro

Na ergonomiju se itekako pazi i kod miševa - sve linije miševa Logitech G Pro, G Pro Wireless i G Pro X Superlight pomno su oblikovane i promišljeno zaobljene, stoga ne dolazi ni do kakvog povećanog naprezanja zglobova, a istovremeno se mogu pohvaliti besprijekornom distribucijom mase.

Pomno odabrani materijali, odlična distribucija mase i pažljivo prilagođena sila pritiska formula su za iznimno udobne headsetove
Pomno odabrani materijali, odlična distribucija mase i pažljivo prilagođena sila pritiska formula su za iznimno udobne headsetove

Briga o ergonomiji se kod headsetova G Pro X i G Pro X Wireless očituje u besprijekornoj udobnosti. Sila pritiska, distribucija mase te izvedba nosača i jastučića slušalica takvi su da ćete zaboraviti da ih nosite.

 

5. Dodatne mogućnosti

Svi igrači pozdravljaju dodatne mogućnosti svojih periferija za igranje, ali esports profesionalci stavljaju naglasak na one koje su zaista korisne. Tako Logitechovi headsetovi G Pro X i G Pro X Wireless nude mogućnosti poput finog ugađanja zvuka putem sistemskog ekvilizatora, ali i konfiguracije akustičkih performansi mikrofona, putem Blue Voice glasovnih profila, dodatnih filtera i ekvilizatora za duboke, srednje i visoke frekvencije.

Logitech G Hub - konfiguracija tipkovnice G Pro Keyboard
Logitech G Hub - konfiguracija tipkovnice G Pro Keyboard

Kod tvrtkinih miševa Logitech G Pro, G Pro Wireless i G Pro X Superlight nudit će vam se dodatne mogućnosti poput izrade makroa, promjene naredbi svih tipki i dodjeljivanja sekundarnog seta funkcija tipkama (G-Shift). Kalibracije senzora prema vrsti podloge nema, jer tvrtkini optički sustavi taj posao obavljaju automatski, za vrijeme korištenja.

Logitech G Pro Wireless nudi bočne tipke s obje strane, koje po potrebi možemo jednostavno izvaditi
Logitech G Pro Wireless nudi bočne tipke s obje strane, koje po potrebi možemo jednostavno izvaditi

TKL tipkovnica G Pro Keyboard također donosi sveobuhvatnu promjenu funkcija tipki, izradu makroa, upravljanje atraktivnim RGB osvjetljenjem na razini svake pojedine tipke te opciju zaključavanja tipki Windows, Fn i Menu, kako ne bismo njihovim nehotičnim pritiskom prekinuli akciju.

Logitech G Hub - konfiguracija miša G Pro X Superlight
Logitech G Hub - konfiguracija miša G Pro X Superlight

Svi ovi zahvati obavljaju se unutar aplikacije Logitech G Hub, koja se također brine za nadogradnju firmwarea svih tvrtkinih periferija.