Idea Knockout 2023: Vineyard Angel - Anđeo čuvar vašeg vinograda

Vineyard Angel je jedinstvena, inovativna i modularna digitalna AI platforma za praćenje, optimizaciju i unapređenje vinogradarske proizvodnje, koja obuhvaća cjeloviti sustav podataka i znanja o pojedinom vinogradu

Promo subota, 30. rujna 2023. u 06:00

Proizvodnja grožđa i vina važan je segment poljoprivredne proizvodnje na gotovo svim kontinentima svijeta i zauzima gotovo 7,3 milijuna hektara površina u svijetu. Istodobno, proizvodnja zbog klimatskih promjena iz godine u godinu postaje sve zahtjevnija. Kako bi se rizici maksimalno smanjili, potrebni su novi načini proizvodnje. Digitalne tehnologije, često potpomognute AI-jem, nameću se pritom kao nezaobilazno rješenje. Jedan takav proizvod, namijenjen vinogradarima, razvija se u Hrvatskoj, u suradnji tvrtki Alti Agro i TIS Grupe, koje su 2021. godine prepoznale specifične potrebe vinogradarske proizvodnje i počele s razvojem platforme Vineyard Angel.

Vineyard Angel je jedinstvena, inovativna i modularna digitalna AI platforma koja obuhvaća cjeloviti sustav podataka i znanja o pojedinom vinogradu. Namijenjena je svim proizvođačima grožđa i vina koji žele optimizirati i unaprijediti svoju proizvodnju. Nije geografski ograničena i moguće ju je primjenjivati u svim vinogradarskim regijama svijeta, kao i na vinogradima svih površina. Rješenje se sastoji od pojedinih modula/sastavnica koje odgovaraju specifičnim uvjetima proizvodnje grožđe i specifičnim zahtjevima vinogradara.

Analiza vinograda uz pomoć AI-ja

Uz Vineyard Angel, analize stanja vegetacije gotove su u vrlo kratkom roku, već nakon nekoliko minuta, što je neusporedivo brže i učinkovitije od dosadašnjeg načina rada – šetnje po vinogradu i promatranja promjena, ili, pak, praćenja vremenskih prognoza i prognoza pojave bolesti i štetnika. Osim uštede vremena (koje je danas "najskuplji" input), Vineyard Angel omogućuje optimiziranu alokaciju resursa i povećava djelotvornost proizvodnje te produktivnost vinogradarstva, što na kraju može rezultirati financijskim uštedama za vinogradara. Međutim, važno je napomenuti da će učinci i uštede varirati ovisno o specifičnim okolnostima, veličini vinograda, klimatskim uvjetima i primjeni i razini primijenjene tehnologije.

Osnovni modul uključuje obradu i analizu UAV multispektralnih snimki vinograda pomoću AI modela neuronskih mreža, pri čemu AI omogućuje izdvajanje redova vinove loze od međurednog prostora u vinogradu. Tako sve analize vegetacije – koje su podloga za gnojidbu, primjenu sredstava za zaštitu bilja (pesticida), berbu i potporu odlučivanju – postaju točnije i preciznije za vinogradara. Vineyard Angel omogućuje analize, kojima se vrlo precizno detektira stanje vinove loze, bujnost i vigor, kao i pojava problematičnih (ekscesnih) područja na vinovoj lozi, ne uzimajući u analizu prisutnu travu, korove i međurednu vegetaciju.

Ostaviti samo multispektalnih snimki vinograda putem AI modela neuronskih mreža
Ostaviti samo multispektalnih snimki vinograda putem AI modela neuronskih mreža

Pomoć pri donošenju odluka pri uzgoju

Pomoću istreniranog AI modela neuronske mreže, Vineyard Angel omogućuje detekciju nedostajućih trsova, pri čemu određuje broj i geolokaciju trsova (biljaka) koje nedostaju u vinogradu, što ga čini snažnim alatom za pripremu ponovne sadnje i narudžbu loznih cijepova te ciljanu sadnju na prazna mjesta u vinogradu.

To koliko je važno znati pravo stanje vegetacije vinograda nije potrebno naglašavati, jer svaka zakasnjela reakcija u zaštiti od bolesti ili nedostatku hranjiva, utječe na smanjenje prinosa (količine grožđa) te na kvalitetu grožđa, a (ne)izravno i na kvalitetu i cijenu budućeg vina. Kada tome pridodamo i prediktivne module, odnosno uključimo i ostale dostupne podatke s raznih IoT senzora u vinogradu, poput temperature, vlage, tlaka zraka, brzine i smjera vjetra, količine oborina, količine sunčeva zračenja i sl., te implementiramo složene analitičke i prediktivne modele, koristeći napredne AI algoritme, a povijesnim podacima pridodamo i podatke iz stvarnog vremena, platforma će biti prekretnica u svijetu pametnog i preciznog vinogradarstva.

Kada i kako donijeti ispravnu odluku o pojedinom zahvatu u vinogradu, uz Vineyard Angel bit će jednostavno, jer će na temelju egzaktno prikupljenih podataka i razvijenih prediktivnih modela, vinogradar imati alat za potporu odlučivanju, i neće biti potrebno ništa prepustiti slučaju i "vedrom nebu". Pravodobnom reakcijom na negativne promjene u vinogradu i preciznim tretiranjem "gdje treba, kada treba i koliko treba", može se osigurati stabilnost proizvodnje, uštedjeti vrijeme i novac, smanjiti potrošnja pesticida i gnojiva u vinogradu te povećati kvaliteta grožđa.

Vineyard Angels
Broj članova tima 5
Grad i zemlja Zagreb, Hrvatska
Otkad postoji 2021.
Komercijalizacija projekta Odmah
Ciljana tržišta Adriatic regija, EU, SAD
Tvrtke uzori Nema u vinogradarstvu, Photomath u poslovnom pogledu
Proizvodi uzori U jednom dijelu PIX4D, no Vineyard Angel nije proizvod već cjelovita platforma
Crowdfunding kampanja Ne
Opis projekta Vineyard Angel – Anđeo čuvar vašeg vinograda
Email kontakt za investitore ivana@alti-agro.hr
URL alti-agro.hr/vineyard-angel

 

Bug 371 listopad 2023.

Idea Knockout 2023