Inini IT stručnjaci digitaliziraju poslovanje naše najveće naftne kompanije

Informatika u Ini ima dugu tradiciju i jedna je od vodećih na polju pružanja IT usluga integriranim modelima poslovanja

Bug.hr subota, 28. kolovoza 2021. u 08:00

Kristian Schuster, direktor društva Plavi tim d.o.o.

IT sektor u Ini postoji još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a krajem 2015. godine IT stručnjaci izdvajaju se u zasebno društvo Plavi tim d.o.o., koje otad djeluje kao samostalni uslužni informatički centar. Plavi tim primarno se bavi razvojem inovativnih IT rješenja, operativnom i infrastrukturnom podrškom projektima, kibernetičkom sigurnošću te pružanjem podrške korisnicima, a trenutačno zapošljava oko 170 stručnjaka na četiri radne lokacije (Zagreb, Rijeka, Sisak i Ivanić Grad).

O tome kakav profil IT stručnjaka možemo sresti u Ini te koliko je izazovan rad u najvećoj naftnoj kompaniji, razgovarali smo s direktorom Kristianom Schusterom.

“S obzirom na to da je informatizacija Ine počela prije 50-ak godina, potreba za ubrzanjem svih poslovnih procesa uvođenjem suvremenih IT tehnologija kontinuirano se povećavala. Svi dijelovi poslovanja, od Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, preko Rafinerija i marketinga, do onog najprepoznatljivijeg dijela, Usluga kupcima i maloprodaje (Ininih benzinskih postaja), zahtijevali su prilagodbu na brzi tempo digitalne transformacije, a zaposlenici Plavog tima angažirani su na velikim domaćim i međunarodnim projektima, poput izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka ili projekta Biorafinerije na lokaciji u Sisku, ili na najvećem projektu koji će uskoro sve kompanije u RH provesti, uvođenju eura.

Kako bismo uspješno odgovorili na brojne zahtjeve stavljene ispred nas, potreba za IT stručnjacima povećavala se paralelno s porastom broja zahtjeva. Developeri iz Plavog tima pratili su zahtjeve poslovanja te se trenutačno bave zaista velikim brojem tehnologija, od razvoja SAP-a kao centralnog korporativnog sustava, do svih specijalističkih aplikacija koje podržavaju spomenute djelatnosti. Njihov rad najviše se očituje u činjenici da na razini INA Grupe već godinama aktivno koristimo RPA tehnologije, chatbotove, elektronički potpis i slično. IT operativa bavi se core IT-jem, fokusirani su više na servisni aspekt, koriste recentne mrežne, sistemske on-prem i cloud tehnologije. U segmentu korisničke podrške djeluju naš INA Call centar i IT Helpdesk, koji pružaju podršku za više od 5.000 naših kolega – korisnika te maloprodajnim mjestima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori.

Ono što je prepoznato kao jedna od glavnih prednosti rada u IT-ju unutar non-IT korporacije, mogućnost je interne promjene karijernog puta te kontinuiranog usvajanja novih znanja i tehnologija. Kao i ostale IT kompanije, sve više idemo u smjeru DevOps metoda poslovanja, s naglaskom na poboljšanu komunikaciju te suradnju između programera i operativnih stručnjaka. Svoje mjesto u Plavom timu mogu pronaći IT stručnjaci različitih generacija, raznih smjerova obrazovanja, iskustva te karaktera, jer upravo su stabilnost, zajednica i karijera ono što nas čini posebnima.”

S druge strane, zaposlenike Plavog tima čini jednakima osjećaj da su na svojem radnom mjestu prihvaćeni, bez obzira na privatne ili obrazovne pozadine. U prilog tome govori i činjenica da je u ovoj IT kompaniji gotovo 40% žena te da su, sukladno internim anketama o zadovoljstvu, oba spola svjesna jednakih karijernih mogućnosti. Spektar pogodnosti za zaposlenike zasigurno pojačavaju osjećaj pripadnosti i stabilnosti radnog mjesta, pa tako zaposlenici Plavog tima kao najčešće korištenu pogodnost ističu besplatni sistematski pregled te razne specijalističke preglede pokrivene policom zdravstvenog osiguranja. Osim zdravlja, poseban naglasak stavljen je na well being zaposlenika, gdje kroz fleksibilne oblike rada koji se odnose na radno mjesto i vrijeme rada, nastoje osigurati sklad privatnog i poslovnog života.

Ako smo vas zainteresirali, saznajte više na www.plavitim.hr.

Bug 346 rujan 2021.