Sigurna online kupnja: Donosimo najbolje savjete kako se zaštititi

Više od dvije trećine hrvatskih građana barem jednom mjesečno kupuje nešto u web trgovinama, dok se prosječan iznos potrošen na taj način približava granici od 100 eura. No, bilježi se i porast prevara

Bug native srijeda, 28. lipnja 2023. u 16:53

Ove će se godine u svijetu na različite oblike internetske trgovine potrošiti više od 6 milijardi dolara. To je gotovo pa dvostruko više nego u posljednjoj "pretpandemijskoj", 2019. godini, a trend strmog linearnog rasta iz godine u godinu neće posustati niti u narednim godinama, predviđaju istraživanja. U Hrvatskoj je, primjerice, u 2022. godini istraživanje pokazalo kako više od dvije trećine građana barem jednom mjesečno obavlja kupovinu putem Interneta, uz prosječni iznos računa od preko 80 eura, s tendencijom rasta. U segmentu potrošačke elektronike prosječna pojedinačna online kupovina lani je bila vrijedna više od 130 eura, a pri plaćanjima putem Interneta u pravilu se koriste kartice, uz dodatnu autorizaciju transakcije unutar bankarske mobilne aplikacije.

Internetska trgovina je, dakle, sveprisutna i generira velike novčane tijekove, pa je od iznimne važnosti da cijeli taj proces bude siguran. U nastavku donosimo pregled nekoliko najčešćih internetskih prevara i krađa, uz savjete kako učiniti svoje iskustvo internetske kupovine ugodnim i, prije svega, sigurnim.

Lažne internetske trgovine

Prevaranti su sve vještiji u krivotvorenju stranica za online kupovinu te sofisticiraniji u izvedbi svojih zlonamjernih aktivnosti. Na društvenim će vam mrežama često iskočiti oglasi za "nevjerojatne ponude" i kupnju artikala po izuzetno sniženim cijenama. Pravilo kod takvih je ponuda – ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito, vrlo vjerojatno je riječ o prevari. Klik na takve reklame odvest će vas vrlo vjerojatno na lažiranu stranicu internetske trgovine, pa je svakako potrebno provjeriti URL na koji ste stigli.

Nije li riječ o službenoj i provjerenoj trgovini, ne upuštajte se ni u kakve transakcije s njima, jer ćete možda ostati i bez novca i bez naručene robe, a u najgorem slučaju bit će vam ukradeni i podaci o kartici.

Sigurnost i kontrola

Provjera URL-a i recenzija pojedine trgovine i izbjegavanje sumnjivih ponuda dio su internetske "higijene", no od ključne je važnosti i sigurno plaćanje. Koristite samo provjerene servise i one koji zahtijevaju dodatnu autorizaciju transakcije putem mobilne aplikacije: uz korištenje kreditne ili debitne kartice Zagrebačke banke i njihovu m-zabu, primjerice, morat ćete svako online plaćanje autorizirati mobitelom. Tako ćete biti sigurni da je plaćanje provedeno kroz siguran sustav, da će novac završiti na željenom odredištu, kao i da nitko neće moći vašu karticu iskoristiti bez vašeg dopuštenja.

Kao dodatnu razinu kontrole, preporučamo da m-zabi dozvolite i slanje notifikacija – na taj ćete način u stvarnom vremenu dobiti informaciju o tome kada je s vaših kartica naplaćen određeni iznos, bilo da se radi o običnoj kupovini u dućanu, na webu ili automatskoj obnovi kakve digitalne pretplate. U svakom ćete slučaju imati potpunu kontrolu nad svojim transakcijama.

Savjet: uključite notifikacije za provedbu plaćanja u m-zabi
Savjet: uključite notifikacije za provedbu plaćanja u m-zabi

Želite li biti još sigurniji i pažljiviji u vezi potrošnje na internetskim trgovinama, unutar m-zabe lako je podesiti i dnevne limite na iznose transakcija. Znate li koliko obično trošite, odnosno koji vam je iznos potreban svakog dana, postavljanjem ograničenja na potrošnju preko te razine onemogućit ćete – sve i da postanete žrtvom krađe podataka – napadače u tome da vam račun isprazne u kratkom roku.

Savjet: postavite dnevne limite na potrošnju, što možete učiniti posebno za internetsku kupovinu
Savjet: postavite dnevne limite na potrošnju, što možete učiniti posebno za internetsku kupovinu

Digitalni novčanik

Kad je riječ o pojednostavljivanju procesu plaćanja, ali bez kompromisa u pogledu sigurnosti, istaknimo da u m-zabi, kao jednom od najnaprednijih i najsveobuhvatnijih rješenja na domaćem tržištu, imate dostupnu i opciju digitalnog novčanika. Svoje kartice, izdane od strane Zagrebačke banke, lako možete dodati u Google Pay, Apple Pay ili Garmin Pay, ovisno o tipu uređaja koji koristite. Nakon toga plaćanja možete provoditi samo prislanjanjem mobitela ili pametnog sata na POS uređaj, uz najsigurniju opciju provjere identiteta, korištenjem biometrijskog skeniranja otiska prsta ili lica.

Savjet: dodajte karticu u digitalni novčanik i ostavite je kod kuće
Savjet: dodajte karticu u digitalni novčanik i ostavite je kod kuće

Ovi sustavi nude jednostavan i siguran način beskontaktnog plaćanja, obično prihvaćen na bilo kojem prodajnom mjestu diljem svijeta. Oni nude više razina sigurnosti i enkripcije, podaci o korisniku čak niti ne dolaze do prodajnog mjesta, već se kriptirani prosljeđuju izravno banci. Ukratko, to znači da plastične kartice možete ostaviti kod kuće i bez brige na plažu ili u trgovinu otići samo s mobitelom – bezbrižno znajući da ćete u svakom trenutku moći kupiti sve što zatrebate.