3D pisači kao oružje: u New Yorku predložena sigurnosna provjera svakog kupca

Osnovni cilj prijedloga takvog zakona jest spriječiti one koji bi kupili 3D pisač pa potom na njemu izrađivali vatreno oružje

Sandro Vrbanus subota, 21. listopada 2023. u 13:03

Unatoč činjenici da njihova zemlja bilježi najveći broj masovnih pucnjava u odnosu na broj stanovnika u svijetu, zakonodavci u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje ne mogu donijeti federalne propise kojima bi se rigoroznije ograničila kupnja vatrenog oružja. Sigurnosne provjere provode se na razini saveznih država, ali ne u svima, tako da u nekima od njih svatko punoljetan može ušetati u, primjerice, Walmart te kupiti oružje prema izboru. No, savezna država New York jedna je od onih koje ograničavaju kupnju i provode sigurnosne provjere kupaca prije toga, a sada žele u tome otići i korak dalje.

Ispisivanje oružja

Naime, u njihovom se donjem domu državne skupštine nedavno pojavio prijedlog zakona, kojim bi se ograničila čak i kupnja 3D pisača "sposobnih ispisati vatreno oružje". Svatko bi, prema tom prijedlogu, prije kupnje 3D pisača morao proći kroz isti proces sigurnosne pozadinske provjere kao i prilikom kupovine vatrenog oružja. Pronađe li se kod kupca trag kriminalne prošlosti ili nešto što bi upućivalo na rizik, kupnja 3D pisača bi takvoj osobi bila odbijena, jednako kao i posjedovanje oružja. Propis bi se odnosio na "pisače sposobne ispisati vatreno oružje ili bilo koji njegov dio".

Predlagatelji zakona kažu da je 3D ispisano oružje teško za otkriti detektorima metala (nazivaju ga "ghost guns"). Nemoguće ga je pratiti jer se izrađuje u privatnom okruženju, a tako proizvedeno oružje nema nikakve oznake niti serijske brojeve. Može ga proizvesti baš svatko, preuzimanjem nacrta s Interneta te korištenjem 3D pisača vrijednoga tek 150 dolara.

Primjer 3D ispisanog oružja, kakvo policija sve češće pronalazi
Primjer 3D ispisanog oružja, kakvo policija sve češće pronalazi

Ono je i sve prisutnije, pa je tako 2019. godine samo u gradu New Yorku zaplijenjeno stotinu, a prošle godine čak 637 komada takvog oružja. Istodobno je broj pucnjava korištenjem 3D ispisanog oružja porastao za 1.000% diljem SAD-a. "Ovaj bi zakon zahtijevao pozadinsku provjeru, tako da 3D ispisano oružje ne završi u krivim rukama", zaključuje predlagatelj.

Neregulirano tržište

Ranije ove godine iz New Yorka je stigao i prijedlog zakona kojim bi se na federalnoj razini zabranila distribucija nacrta za 3D ispisivanje oružja, s ciljem zaustavljanja "epidemije" pucnjava "nevidljivim" oružjem. Taj prijedlog još uvijek nije prihvaćen.

Lani se pisalo i o tome kako se 3D pisači u nekoliko saveznih država koriste i za ispisivanje oružja, koje dovitljivi građani potom nose izravno u centre za otkup i tako za njih dobivaju novac, kao da je zaista riječ o uklanjanju oružja s ceste – što je i osnovni plan programa "Cash for Guns".