Američki Senat prihvatio odredbu o ukidanju zimskog računanja vremena

Prođe li ovaj prijedlog zakona i kroz Zastupnički dom Kongresa, u SAD-u se od kraja sljedeće godine više neće dvaput godišnje pomicati satovi, već će cijela zemlja ostati na ljetnom računanju

Sandro Vrbanus srijeda, 16. ožujka 2022. u 06:00

Američki Senat ovoga je utorka jednoglasno prihvatio zakon kojim bi se Sjedinjene Američke Države vratile na jedinstveno računanje vremena kroz godinu – Sunshine Protection Act. Ovaj prijedlog napisan je prošle godine, a izradila ga je skupina republikanskih senatora. Budući da ga je već tada supotpisalo i nekoliko predstavnika Demokrata, bilo je jasno da će uz podršku obje struje on lakše biti prihvaćen.

To se sada i dogodilo, pa su velike šanse da SAD ukine "ritual" pomicanja kazaljki satova naprijed svakoga proljeće te unatrag svake jeseni. U SAD-u je dvojno računanje vremena kroz godinu uvedeno 1966. godine, s istim razlozima kao i kod nas, primarni od kojih je bilo smanjenje potrošnje energije i "produženje dana". Sada, kada je cijeli svijet shvatio da to nema pretjeranog smisla, odnosno da često donosi više štete nego koristi, pojavile su se inicijative za ukidanjem te prakse.

Trajno ljetno vrijeme

U Europskoj uniji, to više ne treba niti spominjati, trakavica oko ukidanja dvojnog računanja vremena traje već gotovo četiri godine, i ne nazire joj se kraj. U SAD-u, pak, legislativa nastala prije godinu dana već je sada prošle prvi proceduralni korak. Autori zakona predložili su da njihova zemlja ostane trajno na ljetnom računanju vremena, jer će to smanjiti broj prometnih nesreća u koje su noću uključeni pješaci, imati pozitivan utjecaj na smanjenje broja kriminalnih djela, ali i smanjiti pojavu sezonske depresije, pa čak i pretilosti kod djece.

Ubrzana procedura kojom je Senat prihvatio ovaj prijedlog, kao i činjenica da o njemu rasprave i nije bilo, neke je i iznenadila. Rijetka je pojava, naime, da se Demokrati i Republikanci tako lako slože oko bilo čega. Prijedlog zakona sada mora biti prihvaćen i u Zastupničkom domu Kongresa, gdje će također ići po ubrzanoj proceduri. Nakon toga trebao bi doći predsjedniku na potpis i postati važećim zakonom. Dogodi li se sve to tijekom ove godine, zakonodavac je predvidio prijelazno razdoblje, u kojem će transportna industrija moći prilagoditi svoje poslovanje novom računanju vremena.

Puna bi implementacija regulative trebala biti dovršena do studenoga sljedeće godine, pa bi Amerikanci vjerojatno u ožujku 2023. posljednji puta pomaknuli satove jedan sat unaprijed i trajno ih ostavili na ljetnom računanju. Saveznim državama bit će ostavljena mogućnost da se odluče i na trajno zimsko računanje vremena, ako im tako više odgovara (što su, primjerice, Havaji i Arizona primjenjivali i do sada).

SAD su, usput rečeno, protekloga vikenda započele s ovogodišnjim ljetnim računanjem vremena, a mi ćemo, kao i ostatak EU, to učiniti 27. ožujka.