Europska komisija predlaže članicama blokirati kineske dobavljače 5G tehnologija

Europska komisija smatra da su Huawei i ZTE znatno rizičniji od drugih dobavljača 5G tehnologije, pa će poduzeti mjere protiv izloženosti svojih korporativnih komunikacija mobilnim mrežama tih dobavljača

Sandro Vrbanus subota, 17. lipnja 2023. u 21:00

Paketom instrumenata Europske unije za kibernetičku sigurnost 5G mreža, objavljenim još u siječnju 2020. godine, nastoje se suzbiti rizici povezani s kibernetičkom sigurnošću 5G mreža. Taj je paket mjera donesen uz potporu Europske komisije i ENISA-e (Agencija EU-a za kibersigurnost), a isti akteri sada donose i novo izvješće o napretku, s novim preporukama državama članicama.

Ograničenja za dobavljače

Što se tiče strateških mjera i uvođenja ograničenja za visokorizične dobavljače, u izvješću se navodi da su 24 države članice donijele ili pripremaju zakonodavne mjere kojima će nacionalna tijela ovlastiti za procjenjivanje dobavljača i određivanje ograničenja. Deset ih je već uvelo takva ograničenja, a tri države trenutačno rade na provedbi relevantnih nacionalnih propisa. S obzirom na važnost koju infrastruktura za povezivost ima za digitalno gospodarstvo i ovisnost mnogih ključnih usluga o 5G mrežama, države članice trebale bi bez odgode u potpunosti primijeniti instrumente iz paketa, stoji u izvješću.

Komisija je izrazila i veliku zabrinutost zbog rizika koje određeni dobavljači komunikacijske opreme za pokretne mreže predstavljaju za sigurnost Europske unije. Dodatno je poručeno i kako su odluke država članica da ograniče ili isključe Huawei i ZTE kao dobavljače za 5G mreže opravdane i u skladu s paketom instrumenata za 5G mreže.

Huawei i ZTE na udaru

Prema Europskoj komisiji, proizvođači Huawei i ZTE su znatno rizičniji od drugih dobavljača 5G tehnologije te preporučuje državama članicama na to obratiti pozornost, tj. preslikati u svoje zakonodavstvo mjere preporučene u paketu, kako bi se učinkovito i brzo uklonili rizici koje predstavljaju utvrđeni dobavljači tehnologija.

U okviru svoje korporativne politike kibernetičke sigurnosti i primjene paketa za kibernetičku sigurnost 5G mreža, Komisija će poduzeti mjere protiv izloženosti svojih korporativnih komunikacija mobilnim mrežama čiji su dobavljači Huawei i ZTE. Poduzet će se odgovarajuće sigurnosne mjere kako se ne bi nabavljale nove usluge povezivosti koje se oslanjaju na opremu tih dobavljača. Surađivat će se s državama članicama i telekomunikacijskim operaterima kako bi se ti dobavljači postupno isključili iz postojećih usluga povezivosti na Komisijinim internetskim stranicama.

Komisija također namjerava tu odluku uzeti u obzir u svim relevantnim programima i instrumentima financiranja EU-a.

Preporuke članicama

U izvješću se državama članicama daju preporuke o tome kako se treba pobrinuti da akteri raspolažu cjelovitim i podrobnim informacijama od mobilnih operatera o 5G opremi – kako onoj koja je trenutačno u primjeni tako i o planovima uvođenja ili nabave nove opreme. Spominje se i potreba procjene rizika dobavljača, kao i isključenje onih visokorizičnih iz procesa nabave telekomunikacijske opreme.


Reagiranje Huaweija

Nedugo po objavi ove odluke Europske komisije, dobili smo i službenu izjavu iz kompanije Huawei, koju prenosimo u nastavku:

"Huawei Technologies demantira navode predstavnika Europske komisije i izričito se ne slažemo s njihovim izjavama s obzirom na to da nisu utemeljene na provjerenoj, objektivnoj i tehničkoj procjeni 5G mreža. Naime, razumijemo zabrinutost Europske komisije i nastojanja unapređenja kibernetičke sigurnosti, međutim ograničenja ili isključenja temeljena na diskriminirajućim pretpostavkama predstavljaju ozbiljne ekonomske i socijalne rizike te zaustavljanje inovacija na europskom tržištu. Izvješće Oxford Economicsa navodi da bi isključivanje Huaweija moglo povećati troškove ulaganja u 5G mrežu i do nekoliko desetaka milijardi eura, što bi uzrokovalo plaćanje troškova od strane europskih korisnika. Javno isticanje pojedinog subjekta kao visokorizičnog proizvođača opreme za elektroničke komunikacijske mreže bez pravnog temelja suprotno je načelima slobodne trgovine. Od iznimne je važnosti naglasiti da niti jedan dobavljač ne bi trebao biti etiketiran diskriminirajućom titulom visokorizičnog proizvođača opreme za elektroničke komunikacijske mreže bez opravdanog postupka procjene. Kao gospodarski subjekt u EU, Huawei ima proceduralna i materijalna prava i treba biti zaštićen prema zakonima EU i država članica, kao i njihovim međunarodnim obvezama.

Kibernetička sigurnost jedan je od glavnih prioriteta Huaweija, te smo otvorili Centar za transparentnost kibernetičke sigurnosti u Bruxellesu. Centar je otvoren za korisnike i neovisne organizacije za testiranje treće strane. Pozvani su da provedu poštena, objektivna i neovisna sigurnosna ispitivanja isključivo prema priznatim industrijskim standardima kibernetičke sigurnosti. Ostajemo predani pružanju globalno certificiranih i pouzdanih proizvoda i usluga, povezujući milijune Europljana."