Europska komisija zabranila TikTok na službenim mobitelima

Navodeći kao glavni razlog za tu odluku povećanje razine kibernetičke sigurnosti, u Europskoj su komisiji proglasili zabranu aplikacije TikTok na korporativnim uređajima i privatnim uređajima svojih službenika

Sandro Vrbanus petak, 24. veljače 2023. u 10:05

Kako bi se povećala kibersigurnost, Korporativni upravni odbor europske komisije odlučio je obustaviti upotrebu aplikacije TikTok na korporativnim uređajima i na osobnim uređajima koji su registrirani u Komisijinoj usluzi za mobilne uređaje – objavljeno je na službenim stranicama EK.

Cilj navedene mjere bit će zaštititi Komisiju od kibernetičkih sigurnosnih prijetnji i djelovanja koji se mogu iskoristiti za kibernetičke napade na korporativno okruženje Komisije. Neprestano će se pratiti i sigurnosna situacija na drugim platformama društvenih medija, kažu.

Po uzoru na SAD

Ovaj potez Europske komisije prvi je takav u europskim institucijama. Za sada smo slične propise imali prilike vidjeti u SAD-u, na razini nekoliko saveznih država, federalnih agencija te u Kongresu.

Iz Komisije kažu kako je njihova mjera u skladu sa strogim internim politikama u području kibersigurnosti, koje se tiču upotreb mobilnih uređaja za poslovnu komunikaciju. Njome se dopunjuju dugotrajne Komisijine preporuke osoblju o primjeni najboljih praksi pri upotrebi platformi društvenih medija i iznimnom oprezu u pogledu kibernetičke sigurnosti u svakodnevnom radu.

Službenicima Komisije naređeno je kako TikTok sa svojih uređaja moraju deinstalirati što prije, a najkasnije do 15. ožujka. Oni, koji će se eventualno oglušiti na ovu naredbu, nakon 15. ožujka ostat će bez službenog pristupa drugim digitalnim servisima Komisije, kao što su elektronička pošta ili službeni Skype računi.

Iz TikToka su putem glasnogovornika poručili kako su "razočarani ovom odlukom, koja je donesena na temelju zabluda i nerazumijevanja osnova". "Kontaktirali smo Komisiju kako bismo razjasnili stvari i pokazali im na koje načine štitimo podatke 125 milijuna korisnika iz cijele Europske unije, koji se TikTokom služe svakoga mjeseca".