U SAD-u se ponovno govori o potpunoj zabrani TikToka

Iako Trump više nije na vlasti, njegovu ideju o zabrani društvene mreže TikTok u SAD-u bi mogli provesti sadašnji zastupnici u Kongresu, naravno uz supotpis aktualnog predsjednika

Sandro Vrbanus utorak, 31. siječnja 2023. u 20:24

Pred kraj svojeg je mandata bivši predsjednik SAD-a Donald Trump vodio prilično agresivnu medijsku kampanju protiv TikToka, navodeći kako ta aplikacija "pomaže Komunističkoj partiji Kine u špijuniranju Amerikanaca". Njegove su odredbe pokušale zabraniti TikTok, potom je čak kompanija bila stavljena na "crnu listu", no nakon toga je Trump izgubio izbore, a cijela stvar je utihnula.

No, posljednjih mjeseci priča se ponovno aktualizirala, iako Trump više nije na vlasti. Nekoliko je američkih saveznih država zabranilo TikTok na mobitelima svojih dužnosnika, a slično je krajem prošle godine učinio i Zastupnički dom Kongresa, navodeći kao razlog određene sigurnosne rizike.

SAD vs. TikTok, novi obračun

Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma potom je najavio kako će u veljači glasati o prijedlogu zakona kojim bi se kineskoj društvenoj mreži TikTok potpuno blokirao pristup američkom tržištu. Zastupnici tim činom žele pokrenuti pravnu proceduru, na temelju koje bi, potom, Bijela kuća, uz potpis predsjednika Joea Bidena, mogla jednim potezom uvesti zabranu na federalnoj razini. Razlog je ponovno – zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

Pokretač ove inicijative, republikanski zastupnik Michael McCaul, pojašnjava kako je moguće da TikTok daje kineskim vlastima izravna "stražnja vrata" do mobitela na kojima je aplikacija instalirana.

Poslovanje TikToka u SAD-u i načine obrade podataka pred zastupnicima Kongresa pokušat će pojasniti Shou Zi Chew, trenutačni izvršni direktor te kompanije. Njegovo svjedočenje zakazano je za 23. ožujka, pred Odborom za energetiku i gospodarstvo Zastupničkog doma. Iz kompanije su potvrdili da će se njihov šef tamo pojaviti, ali su i poručili kako "nema nikakve istine u tome da je TikTok dao podatke o američkim korisnicima Komunističkoj partiji". Kineske vladajuće strukture nemaju ni izravnu niti neizravnu vezu s ByteDanceom (krovnom kompanijom) ili TikTokom, poručili su.

TikTok inače u svijetu koristi više od milijardu ljudi, a u SAD-u mu je baza korisnika veća od 100 milijuna. Dakle, gotovo trećina Amerikanaca je na toj mreži, ona je postala dijelom njihovog života i kulture, ali i jedan od ključnih kanala za marketinšku komunikaciju. Eventualna bi zabrana, dakle, imala dalekosežne posljedice.