Europska unija bi, prema najavama, mogla uvesti strožu regulativu kriptovaluta

Vjerojatni budući prvi čovjek Europske komisije zadužen za financijska tržišta najavljuje da planira predložiti zakone koji bi regulirali virtualne valute na razini cijele Europske unije

Sandro Vrbanus srijeda, 9. listopada 2019. u 06:00

Bivši premijer Latvije, a danas povjerenik Europske komisije za financije, Valdis Dombrovskis, odabran je da funkciju potpredsjednika EK obavlja u narednih pet godina, te bi ga Europski parlament trebao potvrditi sljedećeg mjeseca. Tako će on postati prvi "financijaš" Europske unije pa se njegove riječi prilikom saslušanja za novu funkciju prate s velikom pozornošću. Danas je Dombrovskis govorio i o kriptovalutama i njihovoj mogućoj strožoj regulaciji unutar EU.

U proteklih pet godina ovaj političar nije se bavio tim pitanjem i odbijao je uvoditi dodatnu regulativu koja bi uvela nadzor nad tržište kriptovaluta, no sada je očito promijenio mišljenje. Prema njemu sve bi kriptovalute, počevši s Facebookovom najavljenom Librom, trebale u budućnosti biti zahvaćene novom legislativom.

Pravila za Libru i ostale

"Europa treba zajednički pristup kripto-imovini poput Libre. Namjeravam predložiti nova zakonodavna rješenja u vezi toga", izjavio je Dombrovskis tijekom svojeg saslušanja. Zadaća Europske unije kad je riječ o reguliranju kriptovaluta prema njemu jest baviti se pitanjima kao što su nelojalna konkurencija i kibernetička sigurnost, te spriječiti prijetnje financijskoj stabilnosti i pranje novca kroz virtualne valute.

Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis

Ova izjava možda je motivirana nedavnim istupima ministara financija Njemačke i Francuske koji su se založili za strogu regulaciju paralelnog financijskog sustava kakav Facebook planira lansirati, pa čak i zabranu Libre u obliku u kojem je najavljena.

Facebookovi globalni planovi za pokretanje sasvim drugačijeg i neovisnog sustava za digitalna plaćanja tako bi mogli dovesti u pitanje trenutačne stavove europskih političara o cijelom tržištu kriptovaluta.

Libra, smatra Dombrovskis, sa sobom nosi rizike za financijsku stabilnost jer bi u isto vrijeme postala dostupna milijunima ljudi, tj. svim korisnicima Facebooka diljem Europe.