Francuska predlaže zabranu Libre u EU i stvaranje europske digitalne valute

Francuski ministar financija Bruno Le Maire smatra da EU treba na svojem teritoriju zabraniti Facebooku lansiranje Libre, te raditi na zajedničkoj digitalnoj valuti

Sandro Vrbanus petak, 13. rujna 2019. u 15:08

Govoreći na Europskom financijskom forumu koji se ovoga tjedna održava u Helsinkiju, francuski ministar financija Bruno Le Maire osvrnuo se na planove Facebooka za pokretanje globalne kriptovalute Libra. Ovaj potez mogao bi narušiti monetarni suverenitet država članica EU i donijeti velike financijske rizike, smatra Le Maire, te predlaže da se Facebooku ne dozvoli pokretanje Libre na području Europske unije.

Osim što je izrazio skepsu oko Libre, pozvao je čelnike zemalja EU da porade na zajedničkoj regulativi koja bi se ticala svih digitalnih valuta, umjesto da ih se regulira na razini država članica kao do sada. Umjesto da se Facebooku dozvoli stvaranje globalne kriptovalute, po mišljenju francuskog ministra financija Europska bi unija trebala početi raditi na stvaranju zajedničke digitalne valute.

Kako misli zabraniti Facebooku da Libru lansira unutar EU, kako bi izgledala regulativa kriptovaluta, te što bi zajednička europska kriptovaluta donijela građanima, Le Maire nije u detalje pojasnio.

Nešto je precizniji bio tek kad je govorio o opasnostima koje nosi Facebookova Libra. Prema njegovom mišljenju valuta koja ima dvije milijarde korisnika nosi i valutne i sistemske rizike – jer bilo koji poremećaj u njezinom radu ili upravljanju rezervama može prouzročiti značajne financijske probleme na svjetskoj razini. Iz Europske komisije su na Le Maireove izjave poručili tek kako će proučiti sve aspekte Libre, od financijskih, preko poreznih pa sve do onih koji se tiču privatnosti podataka.