Sada i Njemačka podržava plan o zabrani Facebookove Libre

Nakon što je ovoga tjedna francuski ministar financija istupio u javnosti i založio se za zabranu Facebookove najavljene kriptovalute, podržala ga je i njemačka vlada

Sandro Vrbanus subota, 14. rujna 2019. u 06:00

Niti dan nakon što se pojavila vijest o tome da francuski ministar financija Bruno Le Maire želi zabraniti Facebooku pokretanje kriptovalute Libra unutar Europske unije, inicijativu je podržala i njemačka vlada. Vlade ovih dviju zemalja su tako u petak poslale zajedničko priopćenje u kojem kažu da "niti jedan privatni entitet ne može prisvojiti monetarnu vlast koja je inherentna suverenim nacijama".

Drugim riječima, Francuska i Njemačka vide Facebookovu najavu lansiranja kriptovalute Libra kao stvaranje monetarnog sustava i valute koji bi bili neovisni o regulatorima i državama, a koristili bi se kao sredstvo plaćanja. Tu ove zemlje povlače granicu i smatraju da bi pravo izdavanja novca trebale imati samo države i njihove središnje banke.

Europa može, Facebook ne

U izjavi stoji i kako su vlasti skeptične prema uvođenju Libre jer ih Facebook nije dovoljno uvjerio u to da se ozbiljno pozabavio analizom rizika koje takav projekt nosi.

Kad je riječ o poboljšanju efikasnosti sustava međunarodnih plaćanja, Francuska i Njemačka također podupiru već spomenuto stvaranje europske javne digitalne valute, ali se prije svega zalažu i za zaštitu građana i njihove financijske stabilnosti.

Podsjetimo, na najavu pokretanja Libre vrlo su brzo reagirali iz američkog Kongresa, potom su se javili i povjerenici za privatnost podataka iz cijelog svijeta, da bi najoštrije reakcije došle iz EU. U međuvremenu je Facebook pokrenuo proces dobivanja dozvole za lansiranje Libre u Švicarskoj, gdje bi trebalo biti sjedište organizacije koja će upravljati ovom valutom i sustavom za plaćanja Calibra.