Francuska donijela stroga pravila o električnim romobilima

Slijedom sve većeg broja ovih vozila na cestama, ali i rastućeg broja nezgoda te čak i pogibija, u Francuskoj je donesen zakon o električnim romobilima koji uređuje njihovo prometovanje

Sandro Vrbanus nedjelja, 27. listopada 2019. u 06:30

U Francuskoj je posljednjih mjeseci primijećena "poplava" električnih romobila na cestama, a tamošnja policija zabilježila je nekoliko stotina nesreća u koje su isti bili uključeni, pa i nekoliko onih sa smrtnim posljedicama. Stoga je zakonodavac reagirao prilično žurno i donio zakon koji je na snazi već od ovoga vikenda, a kojim se detaljno uređuje gdje se ova vozila smiju koristiti.

Novi zakon tako propisuje da električne romobile smiju voziti samo osobe u dobi od 12 ili više godina. Vožnja e-romobilima zabranjena je na pločnicima (osim na posebno određenim površinama), kao i na seoskim cestama. Vozačima tako ostaju na raspolaganju kolnici cesta, ali samo onih gdje je kretanje vozila zakonom ograničeno na 50 km/h. Čak i na njima romobili se moraju kretati biciklističkim stazama u slučaju gdje iste postoje.

Samo u Parizu iznajmljuje se oko 15 tisuća romobila

Ne smiju prometovati u smjeru suprotnom od odvijanja ostalog prometa, vozači ne smiju nositi slušalice, na svakom romobilu smije biti samo jedna osoba, a u slučajevima bržih cesta na kojima se iznimno dozvoli kretanje e-romobilima vozači će morati imati i kacige i reflektirajuću odjeću.

Brzine kretanja električnih romobila u Francuskoj za sada nisu ograničene, ali će to postati od srpnja sljedeće godine kada će biti uvedeno ograničenje na najviše 25 km/h. Zakon je zabranio čak i parkiranje električnih romobila na pločnicima.

Vozače električnih romobila koji se ogluše na nova pravila dočekat će kazne u visini od 135 do 1.500 eura. Najviša kazna bit će primjenjivana na one koji će voziti prebrzo.

U Hrvatskoj, podsjećamo, električni romobili zakonski se i dalje smatraju pješacima. O tome gdje i kako ih se kod nas smije voziti možete pročitati ovdje.