Hrvatska pošta ne naplaćuje prekomjernu naknadu za pregled pošiljaka, utvrdio AZTN

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prekinula je postupak protiv Hrvatske pošte koji je trebao utvrditi predstavlja li naknada za kontrolni pregled pošiljaka zlouporabu vladajućeg tržišnog položaja

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. svibnja 2023. u 08:04

Otkako su, 1. srpnja 2021. godine, uvedeni dodatni troškovi za primatelje malih paketa, naručenih iz trećih zemalja i obrađenih u sklopu jedinstvenog sustav IOSS, oko naknade Hrvatske pošte za kontrolni pregled tih paketa vode se prijepori. Oni su rezultirali i istragom Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), koja je imala za cilj utvrditi predstavlja li naplate te dodatne naknade zlouporabu vladajućeg tržišnog položaja Hrvatske pošte.

Kontrolni pregled pošiljaka, podsjetimo, koje sadrže robu vrijednosti do 150 eura plaća se 2,46 eura (tada 18,5 kuna), a za robu vrijednosti od 150 do 1.000 eura 37 kuna (4,91 eur), što je bilo protumačeno kao moguće prekomjerna naknada, nametnuta iz razloga što Hrvatska pošta drži vodeći položaj na tržištu i može diktirati cijene. Svoju istragu AZTN je bio pokrenuo još u veljači prošle godine, a sada je postupak i službeno obustavljen, jer nisu utvrđeni dokazi da je Hrvatska pošta zlorabila vladajući položaj nepravednim cijenama.

Objašnjenje AZTN-a

Ova naknada uvedena je pod nazivom "kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu", a od 1.1.2022. godine ista se naknada naziva "Troškovi zastupanja pri izradi carinskih deklaracija".

U postupku je, kaže AZTN, trebalo utvrditi predstavlja li uvođenje naknade za kontrolni pregled pošiljaka odnosno troškova zastupanja pri izradi carinskih deklaracija za pošiljke realizirane unutar IOSS sustava od strane Hrvatske pošte, narušavanje tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja. Ovo kršenje pravila o tržišnom natjecanju realiziralo bi se prvenstveno nametanjem nepravednih cijena, koje bi HP kao monopolist mogao uvesti.

"Uzevši u obzir podatke o ukupnom broju međunarodnih dolaznih pošiljaka koje mogu sadržavati robu iz svih država uključujući EU, utvrđeno je da se HP nalazi u vladajućem položaju", piše AZTN, pa nastavlja: "Međutim, samo postojanje vladajućeg položaja nije zabranjeno već je zabranjena njegova zlouporaba."

Nema prekomjerno visoke cijene

AZTN je stoga tijekom postupka izradio usporedbu cijene i troškova zastupanja pri izradi carinskih deklaracija od strane HP-a, usporedbu cijena HP-a i njegovih konkurenata te nekoliko nacionalnih pošta zemalja članica EU. Time je utvrđeno, među ostalim, da nacionalne pošte Slovenije, Slovačke, Rumunjske, Grčke, Mađarske, Poljske, Austrije, Nizozemske i Belgije također naplaćuju predmetnu naknadu.

Istraga je pokazala i da uslugu podnošenja na carinski pregled za robu iz trećih zemlja vrijednosti do 150 eura u pošiljkama u Republici Hrvatskoj, osim HP-a, naplaćuje još troje poduzetnika te u usporedbi s njihovim cijenama, naknada HP-a od 18,50 kuna (2,46 eura) nije prekomjerno visoka.

Prikupljeni  podaci i činjenice utvrđene tijekom predmetnog postupka ne predstavljaju dokaze za utvrđenje zlouporabe vladajućeg položaja nametanjem nepravednih cijena, zaključeno je, pa je AZTN svojim rješenjem od 28. veljače 2023. godine obustavio postupak protiv Hrvatske pošte.