Provjerili smo istražuje li AZTN Hrvatsku poštu zbog naplate kontrolnog pregleda malih paketa

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja navodno je pokrenula istragu protiv Hrvatske pošte zbog naplate kontrolnog pregleda malih pošiljki koja se provodi od srpnja. Provjerili smo o čemu se radi

Sandro Vrbanus srijeda, 6. listopada 2021. u 12:16

U ovotjednom broju Nacionala objavljeno je kako je Hrvatska pošta pod istragom AZTN-a jer jedina u Europskoj uniji naplaćuje naknadu za kontrolni pregled malih pošiljki. Iako našim čitateljima to vjerojatno ne treba dodatno pojašnjavati, podsjetimo kako se ovaj kontrolni pregled naplaćuje od 1. srpnja ove godine, a odnosi se na sve male pakete naručene iz trećih zemalja. Kontrolni pregled pošiljaka koje sadrže robu vrijednosti do 150 eura plaća se 18,50, a za robu vrijednosti od 150 do 1.000 eura 37 kuna.

Prema Nacionalu, AZTN propituje utemeljenost i opravdanost odluke Uprave Hrvatske pošte o uvođenju ove naknade. Slijedom tih informacija od HP-a smo zatražili dodatna pojašnjenja i upitali ih kakva je istraga u tijeku.

Odgovor Hrvatske pošte

"Hrvatska pošta ne radi suprotno od važećih direktiva EU te je, sukladno javno dostupnom i transparentnom cjeniku, vidljivo da naplaćujemo manje od velikog broja EU poštanskih operatora. AZTN nije pokrenuo postupak, već je u tijeku ispitivanje na temelju jedne prijave.

Sve pošiljke iz trećih zemalja moraju proći carinsku kontrolu prije stavljanja u slobodan promet u EU. To nije stvar izbora, već zakonska obveza. Činjenica je da Hrvatska pošta zaprima pošiljke iz čitavog svijeta i da unatoč tome što je PDV plaćen putem IOSS-a na pošiljkama i pratećim deklaracijama, na istima još nema dovoljnih kvalitetnih podataka o tome što se doista nalazi u pošiljkama. Još je u tijeku prilagodba, obzirom da je ova usluga uvedena 1. srpnja ove godine, a vrijedi za cijelu EU. Upravo zato intenzivno komuniciramo s drugim davateljima kako bi se riješile manjkavosti prilikom elektronske najave i slanja CN 23 obrasca Carini. Mi moramo naplatiti uslugu koju pružamo. To uključuje svakodnevne ljudske i informatičke resurse te komunikaciju prema Carini i to za svaku od tih pošiljaka (sa i bez IOSS-a)", odgovorili su nam iz Hrvatske pošte.

Naplata dodatnih troškova u cijeloj EU

Osim toga, poslali su nam i analizu europskog poštanskog tržišta koju je izradila Udruga europskih poštanskih operatora (PostEurop), s cijenama koje se za kontrolni pregled naplaćuju u drugim zemljama članicama EU (detalji na kraju teksta). Iz analize je vidljivo kako svi poštanski operatori u Europskoj uniji naplaćuju naknadu za kontrolni pregled pošiljaka.

"U naknadama Hrvatske pošte nema ništa sporno, one su javno objavljene u Cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu, naravno uz prethodnu suglasnost HAKOM-a. Od 1. srpnja 2021. godine, Hrvatska pošta kao carinski zastupnik za sve uvezene pošiljke u RH mora podnijeti carinsku deklaraciju. Ovaj carinski postupak i aktivnosti koje pošta kao carinski zastupnik mora izvršiti potpuno je identičan za sve vrste pošiljaka, bile one u IOSS sustavu ili izvan njega", zaključili su te još jednom naglasili kako se naplata naknade vrši sukladno troškovima koji proizlaze iz postupka carinjenja.

Odgovor AZTN

Upit o postupku ispitivanja legalnosti naknade Hrvatske pošte poslali smo i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Evo njihovog odgovora:

"Vezano uz navedeni predmet, AZTN provodi prethodno ispitivanje stanja na mjerodavnom tržištu te se utvrđuju činjenične i pravne okolnosti u svrhu utvrđivanja ima li u konkretnom slučaju uvjeta za pokretanje postupka, sukladno odredbi članka 39. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, a primjenom članka 13. ZZTN-a."


Naplata pristojbi u EU

11 poštanskih operatora naplaćuje pristojbe samo za pošiljke koje nisu u IOSS sustavu:

Belgija 15-32 eura, Danska 21,60 eura, Estonija 2,35-10 eura, Finska 0,90-2,90 eura, Francuska 2-8 eura, Njemačka 6 eura, Litva (nedostupan podatak o iznosu), Portugal (nedostupan podatak o iznosu), Rumunjska 1,60 eura, Španjolska 5 eura, Švedska 7,40-12,30 eura.

Osam poštanskih operatora naplaćuje pristojbe za pošiljke koje nisu u IOSS sustavu, ali i za pošiljke u IOSS sustavu, u određenim slučajevima, tj. ako Carina zatraži provjeru:

Država IOSS* ne-IOSS
Austrija 24 eura 5-30 eura
Bugarska 8,60-18,40 eura ≈2 eura
Grčka 12 eura 2,50-50 eura
Irska 3,50-10 eura 3,50-10 eura
Italija 2-15 eura 2-15 eura
Luksemburg 5-15 eura 5-15 eura
Malta 2 eura 1,50-20 eura
Nizozemska (nema podataka) 4-13 eura

Šest poštanskih operatora naplaćuje pristojbe za obje vrste pošiljaka (ne-IOSS i IOSS):

Hrvatska 2-4 eura, Češka 4,60-7 eura, Mađarska 1,10-5,40 eura, Poljska 1,90-5,50 eura, Slovačka 2-9 eura, Slovenija 2,50-28 eura.