Kraj porezne oaze za digitalnu industriju: Irska će povećati poreze multinacionalnim kompanijama

Irska, poznata kao porezna oaza u kojoj su globalne korporacije često otvarale europska sjedišta i profitirale od niskih poreza, pristala je prihvatiti OECD-ovu minimalnu poreznu stopu od 15%

Sandro Vrbanus subota, 9. listopada 2021. u 10:25

Paschal Donohoe, irski ministar financija, ovoga je četvrtka dobio odobrenje od svoje vlade da se pridruži međunarodnom sporazumu za reformu poreznih pravila kojima će se regulirati digitalizacija globalnog gospodarstva – priopćeno je iz Vlade Irske. Ovom odlukom i Irska će pristupiti OECD-ovoj inicijativi i poreznom regulatornom okviru kojim će se ukinuti mogućnost izbjegavanja plaćanja poreza, ili plaćanje poreza po značajno umanjenim stopama, što su multinacionalne kompanije u slučaju Irske obilato koristile.

Irska će tako, u skladu s međunarodnim dogovorom, primijeniti novu jedinstvenu poreznu stopu porezna na dobit za globalne korporacije čiji ukupni globalni prihodi premašuju 750 milijuna eura. Ona će iznositi 15%. Točna definicija ove porezne stope do sada je bila predmetom prijepora između Irske i OECD-a, jer je OECD tražio da se ona odredi kao "najmanje 15%". Predstavnici irskih vlasti tražili su da se iz teksta izbaci riječ "najmanje", kako bi predstavnici industrije mogli biti sigurni da će poreze u toj zemlji plaćati po stopi od 15%, kako sada, tako i u budućnosti.

15% za velike, 12,5% za male

"Stopa od 15% primjenjivat će se na 56 irskih multinacionalnih kompanija, koje zapošljavaju oko 100.000 ljudi, kao i 1.500 stranih multinacionalnih kompanija sa sjedištem u Irskoj, koje zapošljavaju oko 400.000 ljudi", kažu iz irskog Ministarstva financija. Napominju i kako će velika većina irskih kompanija biti izvan opsega nove regulative, jer će svi koji imaju globalne prihode ispod praga od 750 milijuna eura plaćati porez na dobit po stopi od 12,5%, kao i do sada. Njih je u toj zemlji oko 160 tisuća, a u njima je zaposleno oko 1,8 milijuna ljudi.

Irska je, podsjetimo, već godinama velika porezna oaza u kojoj su svoje europske podružnice otvorile korporacije poput Applea, Googlea ili Facebooka. Povlašteni porezni tretman koji su ove multinacionalke imale u toj zemlji bio je predmetom istraga, kazni i sudskih procesa. Primjerice, Apple je bio kažnjen s 13 milijardi eura kazne i zaostalih poreza jer je godinama koristio povlastice i (prema EU pravilima) ilegalne dogovore s irskim vlastima. Slijedom toga plaćali su porez po stopi od samo 0,005% do 1% godišnje.

Nova pravila i fiksna porezna stopa za velike korporacije u Irskoj bi trebala biti implementirana od 2023. godine, nakon što zemlje OECD-a zadovolje sve tehničke preduvjete.

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

In-ear slušalice

MARSHALL Mode EQ

Snažan zvuk uz minimalno izobličenje, Mode EQ, daljinski, 20 Hz – 20 kHz, 100 dB, 18 ohma, mikrofon, kabel otporan na petljanje.

599 kn 79,50 € Kupi

Streaming pojacalo

ROKSAN ATESSA

BluOS , širok izbor digitalnih i analognih prikljucaka i veza, Bluetooth, AirPlay 2, kompatibilan s MQA i FLAC, 130W (4 ohma).

14.990 kn 1.989,51 € Kupi