Od 1. ožujka nove oznake energetskih razreda elektroničkih i kućanskih uređaja

Hladnjaci, zamrzivači, perilice rublja, kombinirane perilice-sušilice, perilice posuđa, televizori i monitori dobit će novu kategorizaciju i bit će označeni novim oblikom naljepnice za lakše razumijevanje

Sandro Vrbanus petak, 19. veljače 2021. u 06:00

Europska unija će od 1. ožujka 2021. godine uvesti nove i poboljšane energetske oznake za kućanske aparate u svim zemljama članicama. Energetska oznaka je, od uvođenja na tržište 1994. godine, jedna od najuspješnijih inicijativa Europske unije za potrošače, koja pomaže u odabiru energetski učinkovitih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU-a.

Kako su posljednjih godina uređaji postali energetski sve učinkovitiji, pojavila se potreba promjene kategorizacije. Naime, velika većina uređaja dostupnih na tržištu nalazila u prva tri energetska razreda, a s vremenom su dodavani i novi (A+, A++, A+++).

Nema više razreda A+++

Najvažnija promjena koja će se dogoditi nakon 1. ožujka je upravo revidirani sustav ocjenjivanja energetske učinkovitosti koji će se kretati od A do G. Više neće biti dodataka u obliku plusa (npr. A +++), što će novu oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje.

Na primjer, uređaj koji trenutačno ima klasifikaciju A+++ po novome bi mogao dobiti ocjenu B ili C. To ne znači da je ovaj uređaj odjednom manje energetski učinkovit, već samo da je proizvod ocijenjen na novoj ljestvici – što potrošačima olakšava odabir odgovarajućeg proizvoda i motivira proizvođače na poboljšanja.

Većina piktograma sa stare energetske oznake koristiti će se i u novoj verziji. Međutim, neki su malo prilagođeni, a neki su novo uvedeni (npr. energetska učinkovitost u HDR modu za televizore i zaslone, vrijeme pranja perilica i slično)
Većina piktograma sa stare energetske oznake koristiti će se i u novoj verziji. Međutim, neki su malo prilagođeni, a neki su novo uvedeni (npr. energetska učinkovitost u HDR modu za televizore i zaslone, vrijeme pranja perilica i slično)

Na novim će oznakama biti dostupan i QR kôd koji će skeniranjem dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu. Dizajn cijele naljepnice je osvježen, a tu su i novi, intuitivniji piktogrami.

Rasvjetna tijela nove oznake dobivaju 1. rujna

Od 1. ožujka 2021. uvest će se nova oznaka za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice sušilice, perilice posuđa, televizore, i elektroničke zaslone. Od 1. rujna 2021. nove oznake pojavit će se i na izvorima svjetlosti. Sve ostale grupe proizvoda dobiti će novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL2020 koji će pružiti više informacija potrošačima, distributerima i proizvođačima o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje.

📢 12 rata bez kamata

HP 255 G8

AMD RyzenTM 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

437,85€ 3.298,98 kn Kupi

📢 NOVO!

TEAMGROUP RAM

Nova memorija koja će se savršeno uklopiti u tvoje računalo!

79,50€ 598,99 kn Kupi

📢 12 rata beskamatno

SAMSUNG SSD

Vanjski 1TB SAMSUNG T7, MU-PC1T0H/WW, 1050 MB/s, USB-C, V-Nand.

145,86€ 1.098,98 kn Kupi


Visoka čvrstoća i dubok bass

KEF Q150 crni

Ovi dvosistemski bass-reflex zvučnici imaju frekvencijski odziv od 51Hz-28kHz (±3dB) i nominalnu impedanciju 8 ohma te zahtijevaju snagu pojačala od 10-100W

389,00 € 2.930,92 kn 490,00 € Akcija