Od 1. ožujka nove oznake energetskih razreda elektroničkih i kućanskih uređaja

Hladnjaci, zamrzivači, perilice rublja, kombinirane perilice-sušilice, perilice posuđa, televizori i monitori dobit će novu kategorizaciju i bit će označeni novim oblikom naljepnice za lakše razumijevanje

Sandro Vrbanus petak, 19. veljače 2021. u 06:00

Europska unija će od 1. ožujka 2021. godine uvesti nove i poboljšane energetske oznake za kućanske aparate u svim zemljama članicama. Energetska oznaka je, od uvođenja na tržište 1994. godine, jedna od najuspješnijih inicijativa Europske unije za potrošače, koja pomaže u odabiru energetski učinkovitih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU-a.

Kako su posljednjih godina uređaji postali energetski sve učinkovitiji, pojavila se potreba promjene kategorizacije. Naime, velika većina uređaja dostupnih na tržištu nalazila u prva tri energetska razreda, a s vremenom su dodavani i novi (A+, A++, A+++).

Nema više razreda A+++

Najvažnija promjena koja će se dogoditi nakon 1. ožujka je upravo revidirani sustav ocjenjivanja energetske učinkovitosti koji će se kretati od A do G. Više neće biti dodataka u obliku plusa (npr. A +++), što će novu oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje.

Na primjer, uređaj koji trenutačno ima klasifikaciju A+++ po novome bi mogao dobiti ocjenu B ili C. To ne znači da je ovaj uređaj odjednom manje energetski učinkovit, već samo da je proizvod ocijenjen na novoj ljestvici – što potrošačima olakšava odabir odgovarajućeg proizvoda i motivira proizvođače na poboljšanja.

Većina piktograma sa stare energetske oznake koristiti će se i u novoj verziji. Međutim, neki su malo prilagođeni, a neki su novo uvedeni (npr. energetska učinkovitost u HDR modu za televizore i zaslone, vrijeme pranja perilica i slično)
Većina piktograma sa stare energetske oznake koristiti će se i u novoj verziji. Međutim, neki su malo prilagođeni, a neki su novo uvedeni (npr. energetska učinkovitost u HDR modu za televizore i zaslone, vrijeme pranja perilica i slično)

Na novim će oznakama biti dostupan i QR kôd koji će skeniranjem dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu. Dizajn cijele naljepnice je osvježen, a tu su i novi, intuitivniji piktogrami.

Rasvjetna tijela nove oznake dobivaju 1. rujna

Od 1. ožujka 2021. uvest će se nova oznaka za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice sušilice, perilice posuđa, televizore, i elektroničke zaslone. Od 1. rujna 2021. nove oznake pojavit će se i na izvorima svjetlosti. Sve ostale grupe proizvoda dobiti će novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL2020 koji će pružiti više informacija potrošačima, distributerima i proizvođačima o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi