Od ove godine EU uvodi minimalni porez na dobit za multinacionalne kompanije

Prvog dana ove godine na snagu su stupila nova pravila Europske unije, kojima se uvodi minimalna efektivna stopa oporezivanja od 15% za multinacionalna poduzeća koja posluju u državama članicama EU

Sandro Vrbanus utorak, 2. siječnja 2024. u 08:35

Europska unija postaje jedan od prvih teritorija u svijetu, koji uvodi novu jedinstvenu minimalnu poreznu stopu poreza na dobit za velike multinacionalne kompanije. Novi porezni okvir će donijeti veću pravednost i stabilnost poreznog okruženja u EU i svijetu, a ujedno ga učiniti suvremenijim i prilagođenijim današnjem globaliziranom i digitaliziranom svijetu, smatra Europska komisija.

Minimalno 15%

Stupanjem na snagu pravila o minimalnoj razini efektivnog oporezivanja, o kojima su se države članice jednoglasno dogovorile 2022., formalizira se provedba međunarodne porezne reforme dogovorene unutar OECD-a i potom skupine G7. Iako je gotovo 140 jurisdikcija iz cijelog svijeta potpisalo ta pravila, EU je među prvima ostvario prenošenje u zakonodavstvo.

Smanjenjem poticaja za poduzeća da premjeste dobit u jurisdikcije s niskim porezima, ovim se potezom ograničava takozvana "utrka prema dnu", tj. natjecanje među zemljama u snižavanju stope poreza na dobit sa svrhom privlačenja ulaganja. Ta odredba već ostvaruje rezultate jer je niz jurisdikcija s nultom stopom poreza najavilo uvođenje poreza na dobit za trgovačka društva obuhvaćena područjem primjene.

Samo za velike

Pravila će se primjenjivati na multinacionalne grupacije poduzeća i velike domaće grupacije u Europskoj uniji, s ukupnim financijskim prihodima od više od 750 milijuna eura godišnje. Odnosit će se na sve velike domaće i međunarodne grupacije poduzeća s matičnim društvom ili društvom kćeri u državi članici Europske unije. Prema ovome, jasno je da će nova porezna politika zahvatiti sve tehnološke divove, koji su se nastanili u, primjerice, Irskoj, pa tamo plaćali poreze po povoljnijim stopama.

Direktiva uključuje zajednički skup pravila o izračunu i primjeni "dopunskog poreza" koji treba platiti u određenoj zemlji ako je efektivna porezna stopa niža od 15%. Ako društvo kći ne podliježe minimalnoj efektivnoj stopi u stranoj zemlji u kojoj se nalazi, država članica matičnog društva također će na potonje primijeniti dopunski porez. Direktivom se ujedno osigurava i učinkovito oporezivanje ako se matično društvo nalazi izvan EU-a, u zemlji s niskim poreznim opterećenjem u kojoj se ne primjenjuju ista pravila.