Zemlje skupine G7 dogovorile globalno oporezivanje tehnoloških divova

Na skupu G7 koji se ove subote održao u Londonu najveće svjetske ekonomije dogovorile su reformu globalnog poreznog sustava koja će uključivati jedinstveni porez za multinacionalne kompanije

Sandro Vrbanus subota, 5. lipnja 2021. u 20:53

Multinacionalni divovi iz tehnološkog sektora koji svoje prihode ostvaruju u cijelom svijetu, pa potom višak prenose u zemlje s najnižim poreznim stopama i tako smanjuju (ili potpuno eliminiraju) svoje porezne obveze, uskoro bi mogli biti prisiljeni plaćati poreze tamo gdje zapravo stvaraju dobit. Dogovoreno je to na samitu najbogatijih ekonomija svijeta, G7, koji je ove subote održan u londonu.

Ministri financija SAD-a, Japana, Njemačke, Francuske, Italije, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva postigli su, kako kažu, povijesni dogovor o oporezivanju multinacionalnih digitalnih kompanija. Detalje je na Twitteru podijelio britanski ministar financija Rishi Sunak, a objavljena je i službena komunikacija koja opisuje ovaj okvirni sporazum.

Osnovni cilj dogovora, oko kojeg su pregovori započeti još 2013. godine, jest primorati tehnološke kompanije da plaćaju više poreza, odnosno svoj pošteni udio, u zemljama u kojima zaista posluju. Iz dogovora je jasno da se on odnosi na kompanije kao što su Apple, Google ili Facebook.

Najmanja porezna stopa 15%

Prema dogovorenim principima oporezivanja, najveće tvrtke u svijetu koje imaju profitne marže više od 10% bit će obuhvaćene novim pravilima. 20% od ukupne dobiti (koja prelazi granicu marže od 10%) bit će alocirano po zemljama u kojima je dobit nastala, i tamo će na tu dobit biti obračunat lokalni porez. G7 postavlja i globalnu minimalnu poreznu stopu na dobit, koja bi trebala iznositi 15%. Time bi se sto na kraj "natjecanju" među državama koje niskim poreznim stopama privlače multinacionalne kompanije da fiktivno k njima presele svoje centrale ili podružnice.

Osim suzbijanja porezne evazije, ovaj dogovor ima za cilj i postaviti jednake uvjete za sve multinacionalne tvrtke u svijetu, uz pravičnije oporezivanje njihove dobiti. Prijedlog će biti dodatno razmotren na sastanku ministara financija skupine G20 u srpnju.