Od početka sljedeće godine PDV i carina idu na sve pakete iz Kine?

Ministarstvo financija najavilo je promjene nekoliko poreznih zakona među kojima je i ona da se, u skladu s odlukom Europske komisije, od početka 2021. PDV-om oporezuju sve pošiljke iz trećih zemalja

Sandro Vrbanus srijeda, 26. kolovoza 2020. u 14:15

Trenutačno važećim Zakonom o porezu na dodanu vrijednost u Hrvatskoj je propisano oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost pri uvozu dobara nekomercijalne naravi sadržanih u malim pošiljkama. U postupku carinjenja pošiljki u poštanskom prometu od 1. srpnja 2013. primjenjuje se europska regulativa koja je vrijednosnu granicu "male" pošiljke za oslobođenje od plaćanja carine postavila na 22 eura, odnosno na 160 kuna.

Plaćanja PDV-a oslobođen je uvoz dobara nekomercijalne naravi iz trećih zemalja sadržanih u malim pošiljkama, poslanih primatelju kao pismo ili paket čija ukupna vrijednost ne prelazi 160 kn – stoji u Zakonu o PDV-u. No, u paketu novih poreznih zakona koje priprema Ministarstvo financija, a prenosi Večernji, spominje se i mogućnost da se ova odredba promijeni, i to u skladu s odlukom Europske komisije od 5. prosinca 2017. godine.

Kraj za jeftine pakete iz Kine?

Od početka 2021. godine Hrvatska bi tako trebala ukinuti oslobađanje od plaćanja PDV-a na pošiljke male vrijednosti iz trećih zemalja, o čemu smo pisali još prije dvije i pol godine. Drugim riječima, na sve male pakete koje redovno naručujemo iz Kine i drugih zemalja izvan Europske unije, izgledno je da ćemo od 1. siječnja morati plaćati carinu i PDV.

Dodatno, osim drugog najvišeg PDV-a u Europi (25%, samo u Mađarskoj je viši i iznosi 27%), hrvatski bi naručitelji paketa iz Kine mogli plaćati i carinu koja će ovisiti o tome što uvoze, ali i troškove carinjenja, koji su najčešće fiksni i iznose 60 kuna.

"Male" pošiljke bi, dakle, mogle značajno poskupjeti, a "zlatno doba" uvoza jeftinih stvarčica iz Kine bi krajem ove godine moglo otići u povijest, i to nešto više od godine dana otkako je, odlukom HAKOM-a, Hrvatskoj pošti zabranjeno naplaćivati 4,5 kune za uručenje malih paketa.

O najavljenim izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje se tiču moguće naplate PDV-a i carine na sve pakete, bez obzira na vrijednost, poslali smo upit Ministarstvu financija i Poreznoj upravi i zatražili dodatna pojašnjenja, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

NADOPUNA (28.8.): Odgovor iz Porezne uprave o uvođenju PDV-a na pošiljke vrijednosti do 22 eura, koje će biti provedeno 1. srpnja 2021. godine, donosimo u ovoj vijesti.