Slovenija planira uvesti oporezivanje kriptovaluta po stopi od 10%

Za razliku od ulaganja u dionice i sličnu imovinu, prema novom prijedlogu slovenskih poreznih vlasti u poslovanju s kriptovalutama ne bi se oporezivala dobit već samo pretvaranje u klasične valute

Sandro Vrbanus utorak, 31. kolovoza 2021. u 20:40

Financijska uprava Republike Slovenije (FURS) predložila je donošenje novog zakona kojim bi se, kako kažu, pojednostavili porezni propisi koji se tiču kriptovaluta. Za razliku od dosadašnje prakse, kada se oporezivala dobit prilikom trgovanja kriptovalutama, i to različitim stopama u ovisnosti o tome je li netko njima trgovao, rudario ih i slično (a takva je situacija i u Hrvatskoj), Slovenija predlaže da se u novi zakon ugradi jednostavnija odredba.

Predmet oporezivanja po novome bi bio novčani iznos uplaćen na transakcijski račun osobe koja je unovčila kriptovalute. Osim prilikom otkupa, kriptovalute bi se oporezivale prilikom transakcija u kojima se za kakvu robu njima plaća.

Slovenska kripto "desetina"

U slučaju, dakle, da porezni rezident Slovenije svoje kriptovalute pretvori u neku od klasičnih valuta, ili njima nešto kupi, morao bi platiti porez po jedinstvenoj stopi od 10%.

FURS naglašava da se više ne bi oporezivala dobit, što bi značajno pojednostavilo proces oporezivanja. Eliminirala bi se potreba za praćenjem svih kupoprodajnih transakcija na temelju kojih se dobit računa. Takvih transakcija u digitalnom okruženju može biti i više desetaka tisuća za svakog korisnika, što znači da ih je previše za učinkovito praćenje. Slovenske porezne vlasti stoga su se odlučile na drugi pristup kojim će obračun poreza biti jednostavniji, a prikupljanje poreznih iznosa brže i također jednostavnije.