Šuška se da bi Musk prije ugasio X u EU nego se bavio poštivanjem pravila

Europska komisija upozorila je Muskov X na kršenje pravila o suzbijanju dezinformacija, a on navodno reagirao "zrelo" kako samo on to zna – zaprijetio je ukidanjem pristupa X-u za građane EU

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. listopada 2023. u 22:04

Nije tajna da X, još otkako se zvao Twitter, vrvi botovima, lažnim korisnicima te računima kojima je jedini cilj utjecati na javno mnijenje te stvarati dojam da je određena skupina u javnosti zastupljenija nego što to uistinu jest. Nebitno radi li se o političkim, ekstremističkim ili sličnim organizacijama, mnoge od njih angažiraju se na širenju informacija koje njima odgovaraju, a X rijetko ili nikada na to ne reagira.

EU ostaje bez X-a?

Zbog šlampavog odnosa prema dezinformacijama i nasilnom sadržaju Europska je komisija nedavno poslala i službeni dopis te zatražila očitovanje od X-a, vezano za postupanje s ilegalnim sadržajem u skladu s Aktom o digitalnim uslugama. Pismo je upućeno izravno Elonu Musku, kao vlasniku platforme, a on je na njega reagirao prilično očekivano. Ne najavom da će učiniti određene pomake u moderiranju, označavanju provjerenih dezinformacija ili uklanjanju ekstremističkog i nasilnog sadržaja (čega na X-u u posljednje vrijeme ne nedostaje), već najavom – gašenja X-a u Europskoj uniji.

Musk je, prenose navodno upućeni, frustriran time što mora povlađivati Europskoj uniji i poštivati pravila Akta o digitalnim uslugama kao jedna od šačice velikih platformi. Radije bi, kažu, potpuno onemogućio građanima EU pristup X-u nego se pozabavio usklađenjem s važećom regulativom.

Time bi izgubio oko 9% svoje korisničke baze, samim time i dio prihoda. Nastavilo bi se tako već ionako zamjetan pad korištenja X-a u Europi, koji u posljednja tri mjeseca iznosi između 10 i čak 40%, ovisno o tržištu. U padu im je i broj preuzimanja, smanjio se za otprilike 30% u usporedbi s razdobljem prije ljeta, dok se platforma još nazivala Twitter.

Musk demantira

Službenih informacija o tome, koliko se ideja o gašenju X-a u EU zaista ozbiljno razmatra, za sada nema. Na X-u se može pronaći informacija o tome da je Musk službeno odgovorio Komisiji, tražeći javnu objavu popisa slučajeva u kojima je platforma prekršila, i koja, pravila – no, budući da je riječ o X-u, nije sigurno koliko tome možemo vjerovati.

Sam vlasnik mreže na njoj je napisao kako je riječ o "potpuno netočnoj" informaciji Business Insidera, koji "nije pravi medij".