Vlada RH prihvatila zakon kojim se Uberovo poslovanje legalizira, ali uz licence za vozače

Nakon višemjesečne trakavice o tome kako će Uber funkcionirati u Hrvatskoj, Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila konačni prijedlog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. travnja 2018. u 20:20

Liberalizacija tržišta prijevoza i taksi tržišta u Hrvatskoj osnovna je intencija novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji je na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske prihvatila i poslala u Sabor na usvajanje po hitnoj proceduri.

Jednaka pravila i licence za Uber i za taksiste

U ovom se Zakonu definira pružanje usluga prijevoza u cestovnom prometu na način koji bi trebao odgovarati i Uberu i udruženjima taksista. Naime, predviđeno je da će svi vozači koji će se baviti prijevozom putnika, bilo putem taksija ili Ubera, morati imati važeće licence za obavljanje te djelatnosti. Time ćemo doći do situacije u kojoj će vrijediti jednaka pravila za sve – a kako bi se tržište liberaliziralo i prijevoz bio jeftiniji i dostupniji građanima, licence će značajno pojeftiniti.

Ministar Oleg Butković je na tiskovnoj konferenciji naglasio da je bitna jednakost svih sudionika na tržištu. Do licence za obavljanje prijevoza dolazit će se kroz manju proceduru i u bržem vremenu, a njezina će cijena biti na razini od oko 10% prosječne plaće u Republici Hrvatskoj. Taksisti se, kaže Butković, ne bi trebali buniti oko ovog prijedloga Zakona jer će sve trenutačno važeće licence biti produžene na razdoblje od pet godina.

Zakon će omogućiti lakše i dostupnije bavljenje taksi-prijevozom

Za liberalizaciju tržišta iznimno je bitna i odredba prema kojoj jedinice lokalne samouprave više neće moći ograničiti broj licenci za taksiste. Uz taksimetar kao instrument za određivanje cijene vožnje po novom se legalizira i mogućnost korištenja mobilne aplikacije u iste svrhe.