Amazon sprema vlastiti ARM čip za cloud poslužitelje

Prema pisanju Reutersa, Amazon navodno sprema nasljednika svojeg prošlogodišnjeg Graviton ARM čipa koji bi trebao ponuditi 20% bolje performanse

Matija Pavlić subota, 30. studenog 2019. u 06:30

Tvrtka Amazon poznata je između ostalog i po svojim AWS (Amazon Web Services) cloud uslugama. Amazon se priprema unaprijediti AWS pomoću novih čipova, koji će naslijediti aktualne Graviton ARM čipove koji su se pojavili prošle godine. Usto na taj način Amazon bi smanjio svoju ovisnost o čipovima tvrtki Intel i AMD.

Prema pisanju Reutersa, novi čipovi bi trebali pružati barem 20% bolje performanse u odnosu na Graviton čipove uz očuvanje i usredotočenost na energetsku učinkovitost samih čipova. Novi čip trebao bi biti baziran na ARM-ovoj Neoverse N1 tehnologiji s barem 32 jezgre po čipu (što je dvostruko više u odnosu na spomenute Graviton čipove).

Zahvaljujući ovome mogla bi profitirati i tvrtka ARM koja već neko vrijeme planira dati svoj obol na tržištu jeftinijih i energetski učinkovitijih rješenja za poslužitelje koji bi trebali predstavljati konkurenciju Intelu i AMD-u. Sve navedeno zasad su neslužbene informacije.