Kako napraviti instalacijski USB za Windowse

Uz Microsoftov alat za stvaranje medija, moguće je u nekoliko koraka napraviti instalacijski USB za Windows 10 ili Windows 11

Matej Markovinović subota, 24. prosinca 2022. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Zbog nedostatka čitača DVD-a na računalima, korištenje USB-a za instalaciju Windowsa nije rijetka pojava. Iz tog ćemo vam razloga u nekoliko koraka pokazati kako napraviti instalacijski USB za Windows 10 ili 11 pomoću Microsoftovog alata za stvaranje medija (Media Creation Tool).

Prvi korak: Preuzimanje alata

Za početak, potrebno je preuzeti Microsoftov alat za stvaranje medija. Sve se obavlja na službenoj stranici Microsofta preko sljedeće poveznice za Windows 10 i Windows 11. Za preuzimanje je potrebno kliknuti na Preuzmite alat odmah, potom slijediti korake za instalaciju.

Alat za instalaciju Windowsa 10
Alat za instalaciju Windowsa 10

Drugi korak: Odabir jezika

Prvo će se pojaviti prozor za odabir jezika i izdanja Windowsa. Automatski će biti označena opcija Koristi preporučene mogućnosti za ovaj PC, koju je za potpuna podešavanja jezika potrebno isključiti.

Treći korak: USB ili ISO

Nakon odabira jezika i izdanja Windowsa, potrebno je odabrati medij koji će se koristiti za instalaciju operativnog sustava. Ponuđen je USB izbrisivi memorijski pogon i ISO datoteka za DVD. Mi biramo prvu opciju, odnosno USB.

Četvrti korak: Odabir željenog USB-a

U posljednjem koraku potrebno je odabrati USB za instalaciju Windowsa. Ukoliko je USB priključen u računalo, utoliko će ga program automatski prepoznati. Na koncu nije ništa više potrebno osim kliknuti na Dalje i pričekati da se proces završi.