Meta sklapa Research SuperCluster, najbrže AI superračunalo na svijetu

AI Research SuperCluster ubrzat će istraživanje umjetne inteligencije i kompaniji pomoći da izgradi najavljivani metaverzum

Mladen Smrekar utorak, 25. siječnja 2022. u 15:15

Meta, tvrtka donedavno poznatija kao Facebook, predstavila je AI Research SuperCluster (RSC), trenutno jedno od najbržih AI superračunala koje bi trebalo postati i službeno najbrže kad sredinom godine bude do kraja posloženo. 

Umjetna inteligencija trenutno može obavljati zadatke poput prevođenja teksta s jednog jezika na drugi i pomagati pri otkrivanju potencijalno štetnog sadržaja, ali razvoj sljedeće generacije AI zahtijevat će moćna superračunala sposobna za kvintilijune operacija u sekundi, kažu u Meti.

RSC bi Metinim istraživačima umjetne inteligencije trebao pomoći da izrade bolje AI modele koji mogu učiti iz trilijuna primjera, raditi na stotinama različitih jezika, besprijekorno i istovremeno analizirati tekst, slike i video te razviti nove alate proširene stvarnosti...

RSC će otvoriti put prema tehnologijama sljedeće velike računske platforme - metaverzuma
RSC će otvoriti put prema tehnologijama sljedeće velike računske platforme - metaverzuma

U konačnici, posao obavljen s RSC-om otvorit će put prema tehnologijama sljedeće velike računske platforme - metaverzuma u kojem će aplikacije i proizvodi vođeni umjetnom inteligencijom igrati važnu ulogu.

Na RSC-u u Meti, nekadašnjem Facebooku, rade od početka 2020. Pomoću RSC-a mogu brže trenirati modele koji koriste multimodalne signale kako bi odredili jesu li radnja, zvuk ili slika štetni ili benigni. 

To će, uvjereni su Meti, pomoći ljudima da budu sigurniji, kako danas na mreži, tako i sutra u metaverzumu.