Raspberry Pi 4 baziran na 28 nm FinFET procesu, ali ne stiže ove godine

Glavni izvršni direktor Raspberry Pi Foundationa otkriva kako se Raspberry Pi 4 neće pojaviti na tržištu tijekom ove godine te kada se pojavi bit će proizveden u 28-nanometarskom FinFET procesu

Matija Pavlić petak, 15. veljače 2019. u 06:40

Glavni izvršni direktor Raspberry Pi Foundationa, Eben Upton, za portal Tom's Hardware govorio je o budućoj četvrtoj generaciji Raspberry Pi računala.

Ono se neće pojaviti tijekom ove godine, no kada se konačno pojavi na tržištu imat će gotovo identičnu cijenu kao i dosadašnji najskuplji modeli, 35 američkih dolara. Također, s dolaskom novog modela slijedi i prijelaz s dosadašnjeg 40-nanometarskog FinFET na moderniji 28-nanometarski FinFET proizvodni proces.

Očekuje se da će novi Raspberry Pi 4 što se veličine odgovarati svojim prethodnicima, a u planu je i implementacija USB Type-C priključka za punjenje uređaja što će predstavljati potencijalni problem u odnosu na dosadašnji micro USB priključak zbog potencijalnog povećanja topline i samog USB Type-C priključka koji nije dizajniran za "teže" radne uvjete.

Više informacija o budućem Raspberry Piju trebalo bi biti dostupno u idućim mjesecima.